Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Alumnus Letteren RUG ontvangt prestigieuze Fulbright beurs

24 juni 2014

Rainier Jaarsma, alumnus van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, ontving op dinsdag 3 juni jl. samen met 20 andere studenten, promovendi en wetenschappers, een prestigieuze Fulbright beurs voor studie, onderzoek of een docentschap in de Verenigde Staten. Met deze beurs gaat Jaarsma de master Internationale Betrekkingen volgen bij het centrum voor Slavische, Euraziatische en Oost-Europese Studies aan de University of North Carolina. De Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas reikte de beurzen uit in het EYE Film Museum in Amsterdam.

Fulbright-beurzen

De beurzen zijn genoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright die in 1946 ervoor zorgde dat uit de opbrengst van de verkoop van oorlogsmaterieel een wereldwijd uitwisselingsprogramma kon worden gefinancierd. Doel was en is om het begrip tussen Amerikaanse burgers en burgers van andere landen te bevorderen. Nederland neemt sinds 1949 deel aan dit programma en draagt sinds 1972 een groot deel van de kosten. Het Fulbright Center kent de beurzen toe, die zowel voor Nederlanders voor een verblijf in de VS zijn bedoeld, als voor Amerikanen voor een verblijf in Nederland. De belangrijkste criteria voor toekenning van de beurzen: uitstekende academische prestaties; belofte op eigen vakgebied; vermogen om als vertegenwoordiger van Nederland in de Verenigde Staten op te treden.

Over Rainier Jaarsma

Rainier Jaarsma heeft de bachelor American Studies aan de Faculteit der Letteren behaald en verwacht deze maand de bachelor Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied af te ronden. Tijdens zijn studie is hij naar Skopje, Macedonië verhuisd waar hij les is gaan geven en zelfs een hoofdrol in een Amerikaans-Bulgaarse film bemachtigde. De Fulbright-commissie waardeerde de combinatie van de academische achtergrond in de Amerikanistiek en het leven in de Europese periferie en kende hem mede daarom de beurs toe. Tijdens zijn master wil Jaarsma zich vooral bezighouden met de moeilijkheden die de landen van het voormalig Joegoslavië ondervinden inzake het toetredingsproces tot de EU. Daarbij wil hij zich richten op de etnische spanningen in Macedonië, Bosnië en Kosovo en wil ook het Servo-Kroatisch aanleren.
Laatst gewijzigd:08 juli 2014 11:08
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...