Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wim Pijbes opent academisch jaar Faculteit der Letteren

17 juni 2014
Letterenlezing Wim Pijbes
Letterenlezing Wim Pijbes

Op dinsdag 2 september opent Wim Pijbes het academisch jaar 2014-2015 van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen met het uitspreken van de Letterenlezing. Onder de titel ‘Het museum van Nederland’ zal Pijbes, RUG-Alumnus én Nederlander van het jaar 2013, een lezing geven over de ontwikkelingen binnen het Rijksmuseum de afgelopen jaren.

Wim Pijbes

Wim Pijbes werd in juli 2008 benoemd tot hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Hij is in 1961 geboren in Veendam, en studeerde Kunstgeschiedenis aan de Faculteit der Letteren. Na zijn doctoraal in 1987 begon hij zijn loopbaan bij Theater Lantaren/Venster in Rotterdam. Vanaf 1992 is hij internationale tentoonstellingen gaan organiseren van Nederlandse 17e-eeuwse kunst en Nederlands design, en in 1994 richtte hij Art Support op, een bedrijf dat Europese tentoonstellingen van Nederlands design organiseerde. In 1996 trad hij in dienst bij de Kunsthal Rotterdam, eerst als coördinator tentoonstellingen en van 2000 tot 2008 als directeur, waarna hij deze functie verruilde voor die van hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Pijbes was de eerste jaren verantwoordelijk voor de grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum, waarna in april 2013 de heropening plaatsvond. In de eerste twaalf maanden na de heropening kwamen er in totaal 2,8 miljoen bezoekers naar het Rijksmuseum. Onder hen was de Amerikaanse president Obama, die in maart 2014 te gast was.

Over de Letterenlezing

Al meer dan 25 jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Sophie in ’t Veld, Anna Enquist, Femke Halsema, Hans Goedkoop, Ronald Giphart, Jan Blokker, Henk van Os en Winnie Sorgdrager.

Datum en tijdstip

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Tijd: dinsdag 2 september 2014 om 16.00 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Aansluitend vindt er een borrel plaats in de Spiegelzaal

Meer informatie

Anneke Kok, afdeling Communicatie, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen.
Tel. 050 - 363 59 09, email: a.kok@rug.nl .

Laatst gewijzigd:08 juli 2014 11:10
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...