Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Productie van radioactieve isotopen voor medische toepassingen

02 juni 2014

Er zijn de laatste jaren met enige regelmaat ernstige verstoringen in de levering van radioactieve isotopen voor medische toepassingen (met name 99mTc) die geproduceerd worden met onderzoeksreactoren zoals de Hoge Flux Reactor in Petten. De reactoren (in Canada en Nederland) die het leeuwendeel van de wereldproductie voor hun rekening nemen zijn inmidddels meer dan 50 jaar oud en zullen binnen afzienbare tijd uit bedrijf genomen worden (Canada 2016; Nederland rond 2023). Om de levering van de isotopen op lange termijn te kunnen waarborgen zullen nieuwe reactoren gebouwd moeten worden of alternatieve productiemethoden gebaseerd op deeltjesversnellers ontwikkeld moeten worden. Canada heeft voor het laatste gekozen terwijl in Nederland de mogelijkheden onderzocht worden in Petten een nieuwe reactor (Pallas) te bouwen.
In de reportage wordt onder andere met KVI-CART medewerker prof. dr. Sytze Brandenburg gesproken over de keuzes waar Nederland voor staat.

Laatst gewijzigd:08 juli 2014 16:55

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...