Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Database met alle RUG-hoogleraren sinds 1614 online

24 juni 2014
Professor Betty Meyboom-de Jong
Professor Betty Meyboom-de Jong

Catalogus Professorum Academiae Groninganae: een database met biografische en iconografische gegevens over alle hoogleraren die vanaf 1614, het jaar van oprichting, aan de Groningse universiteit verbonden zijn geweest. Vanaf vandaag, dinsdag 24 juni 2014, is deze database online.

Voorgeschiedenis

De Catalogus Professorum is het resultaat van een groot project dat meer dan 10 jaar geleden is gestart en voorlopig ook nog niet beëindigd is. De Commissie Geschiedschrijving Rijksuniversiteit Groningen constateerde aan het begin van de 21ste eeuw dat de informatievoorziening over de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen enige hiaten kende. Een compleet overzicht van alle hoogleraren (en hun publicaties) vanaf 1614 ontbrak bijvoorbeeld. Sindsdien zijn vrijwilligers van Universiteitsbibliotheek en Universiteitsmuseum hard aan het werk geweest om de database te vullen. De klus was zo omvangrijk dat ze uiteindelijk door de UB in een zelfstandig project werd omgezet.

Resultaat

Alles wat u ooit wilde weten over hoogleraren, hun positie, hun status, hun werk en hun beeltenis is nu bijeengebracht in deze Catalogus Professorum Academiae Groninganae.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Catalogus Professorum kunt u contact opnemen met Margreet Nieborg.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...