Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Database met alle RUG-hoogleraren sinds 1614 online

24 juni 2014
Professor Betty Meyboom-de Jong
Professor Betty Meyboom-de Jong

Catalogus Professorum Academiae Groninganae: een database met biografische en iconografische gegevens over alle hoogleraren die vanaf 1614, het jaar van oprichting, aan de Groningse universiteit verbonden zijn geweest. Vanaf vandaag, dinsdag 24 juni 2014, is deze database online.

Voorgeschiedenis

De Catalogus Professorum is het resultaat van een groot project dat meer dan 10 jaar geleden is gestart en voorlopig ook nog niet beëindigd is. De Commissie Geschiedschrijving Rijksuniversiteit Groningen constateerde aan het begin van de 21ste eeuw dat de informatievoorziening over de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen enige hiaten kende. Een compleet overzicht van alle hoogleraren (en hun publicaties) vanaf 1614 ontbrak bijvoorbeeld. Sindsdien zijn vrijwilligers van Universiteitsbibliotheek en Universiteitsmuseum hard aan het werk geweest om de database te vullen. De klus was zo omvangrijk dat ze uiteindelijk door de UB in een zelfstandig project werd omgezet.

Resultaat

Alles wat u ooit wilde weten over hoogleraren, hun positie, hun status, hun werk en hun beeltenis is nu bijeengebracht in deze Catalogus Professorum Academiae Groninganae.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Catalogus Professorum kunt u contact opnemen met Margreet Nieborg.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...