Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 19

07 mei 2014

400 dagen voor 400 vragen – publiekslezingen, experimenten, fietstochten en meer

400 vragen

Ter gelegenheid van haar 400ste verjaardag gaf de universiteit iedereen de kans om vragen voor te leggen aan deskundigen bij de RUG. Ruim 400 vragen zijn er binnengekomen en al deze vragen worden beantwoord tijdens lezingen en experimenten, kinderkenniscafés en kindercolleges, fietstochten en een familiedag. 400 dagen voor 400 vragen is een uitgebreid publieksprogramma voor jong en oud in Groningen, Friesland en Drenthe dat de hele feestmaand – 15 mei t/m 15 juni – loopt. › lees verder

Unifocus 7 mei
unifocus


Promoties

Immuuntherapie tegen hepatitis C virusinfectie

Hepatitis C kan op termijn worden genezen met behulp van een vaccin. Dat concludeert Peng Peng Ip in haar promotieonderzoek. In preklinisch onderzoek bleek het namelijk mogelijk om een beschermende immuunrespons op te roepen tegen hepatitis C, een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Als het nieuwe vaccin ook in klinisch onderzoek goed functioneert, is dat veelbelovend voor de behandeling van patiënten met hepatitis C. › lees verder

Biologische medicijnen (‘biologicals’) blijken goed te werken tegen syndroom van Sjögren

Twee nieuwe geneesmiddelen, zogenaamde ‘biologicals’ die op celniveau ingrijpen in het immuunsysteem, blijken goed te werken in de klinische praktijk bij patiënten met het syndroom van Sjögren (SS). Dat concludeert Petra Meiners in haar promotieonderzoek. Om de effecten van de twee medicijnen te meten gebruikte ze nieuwe meetmethoden. Daarmee kan voor het eerst de respons van SS patiënten op deze medicijnen goed en reproduceerbaar worden gemeten. › lees verder

Terpen gevarieerder dan altijd gedacht

Mans Schepers beschrijft in zijn proefschrift de reconstructie van vegetatie op zeer gedetailleerd niveau, gericht op het scheppen van een beeld van het landschap zoals het er voor de prehistorische mens uit gezien moet hebben. Volgens Schepers raakten grote delen van het terpenlandschap langere tijd niet overstroomd en was er aanzienlijke menselijke invloed op de vegetatie. De vegetatie was gevarieerder dan tot nu toe werd gedacht.› lees verder

Nieuwe methode om ontstekingsreactie in endotheel af te remmen

Promotie Piotr Kowalski. › lees verder

Samenhang structuur en eigenschappen van natuurlijk polymeren onderzocht

Promotie Jelena Ćirić › lees verder


Personalia

Peter Jordan editor nieuw Oxford Handboek

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is hoofd editor van een nieuw indrukwekkend handboek over de archeologie en antropologie van jagers-verzamelaars. Het handboek is één van de veertien zogenaamde ‘Oxford Handbooks’, waarin toonaangevende onderzoekers een overzicht geven van de huidige stand van zaken over een onderzoeksveld en originele zienswijzen weergeven over toekomstig onderzoek. De Oxford handboeken zijn een van ‘s werelds meest succesvolle en geciteerde series wetenschappelijke uitgaven, met diepgaande en vernieuwende artikelen op hoog niveau van topwetenschappers. › lees verder

Antoon De Baets bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Ethiek en Mensenrechten

Dr. Antoon De Baets is bij de Faculteit der Letteren benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Ethiek en Mensenrechten, vanwege EUROCLIO, de European Association of History Educators. Een leerstoel als deze, op het kruispunt van geschiedenis, ethiek en mensenrechten bestaat nergens anders ter wereld. De instelling ervan heeft tot doel de ruime belangstelling die de laatste decennia binnen en buiten de universiteit voor het principe van de wetenschappelijke integriteit is ontstaan, en ook binnen de historische professie heeft geleid tot een ‘ethische golf’, te schragen. › lees verder


Agenda

LustrumRUG400 i.s.m. Studium Generale Groningen - Inspirational Thinkers

Beyond Belief: On the Forms of Knowledge Proper to Religious Beings - Bruno Latour

12 mei 2014 › lees verder

LustrumRUG400

Voor Eeuwig, spectaculair muziektheater in de openlucht

14 t/m 25 mei 2014 › lees verder

LustrumRUG400

Openingsceremonie met Koning Willem-Alexander

15 mei 2014

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent op donderdagmiddag 15 mei de grootse viering van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. De Koning neemt een fotoboek in ontvangst met foto’s van de expositie van Sacha de Boer. Deze openingshandeling door de Koning vormt de aftrap van een maand waarin stad, regio en Noord-Nederland gezamenlijk het jubileumjaar van de universiteit vieren. › lees verder

LustrumRUG400

Foto-expositie Sacha de Boer

15 mei t/m 15 juni 2014 › lees verder

LustrumRUG400

Gala Myster¿a voor RUG-studenten en -medewerkers

15 mei 2014 › lees verder

LustrumRUG400

400 vragen - Kinderkenniscafé

16 mei 2014 › lees verder

LustrumRUG400

400 vragen - De universiteit van Aduard

17 mei 2014 › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:34

Meer nieuws