Antoon De Baets bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Ethiek en Mensenrechten binnen de Faculteit der Letteren

06 mei 2014
Antoon De Baets

Dr. Antoon De Baets is met ingang van 17 april 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Ethiek en Mensenrechten aan de Faculteit der Letteren vanwege EUROCLIO, de European Association of History Educators.

Een leerstoel als deze, op het kruispunt van geschiedenis, ethiek en mensenrechten bestaat nergens anders ter wereld. De instelling ervan heeft tot doel de ruime belangstelling die de laatste decennia binnen en buiten de universiteit voor het principe van de wetenschappelijke integriteit is ontstaan, en ook binnen de historische professie heeft geleid tot een ‘ethische golf’, te schragen.

De Baets zal een bijdrage leveren aan de studie van de geschiedenis als wetenschap en als beroep vanuit ethisch en mensenrechtelijk perspectief. Met ‘geschiedenis als beroep’ wordt gedoeld op de academische historici, de geschiedenisleraren en de geschiedenisstudenten. Zowel de aandacht voor geschiedenisleraren als de nadruk op de relatie tussen geschiedenis, ethiek en mensenrechten sluit nauw aan bij de missie van EUROCLIO. Deze vereniging is in 1992 opgericht en bereikt thans meer dan 25.000 professionals uit de wetenschap en het geschiedenisonderwijs in 49 landen in Europa en daarbuiten. EUROCLIO heeft als speerpunt ‘responsible history education’ en werkt aan het bevorderen van vrede, democratie en stabiliteit.

Antoon De Baets studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Aan die universiteit promoveerde hij in 1988 met de grootste onderscheiding. Sinds 1989 is De Baets werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, als universitair hoofddocent Eigentijdse geschiedenis. Hij publiceerde meer dan 150 titels, waaronder Responsible History (Nederlandse vertaling: Gebruik en misbruik van de geschiedenis). Volledig c.v. op: http://www.concernedhistorians.org/va/cv.pdf

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:55
printOok beschikbaar in het: English