Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peter Jordan editor nieuw Oxford Handboek

01 mei 2014
Oxford Handbook

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is hoofd editor van een nieuw indrukwekkend handboek over de archeologie en antropologie van jagers-verzamelaars. Het handboek is één van de veertien zogenaamde ‘Oxford Handbooks’, waarin toonaangevende onderzoekers een overzicht geven van de huidige stand van zaken over een onderzoeksveld en originele zienswijzen weergeven over toekomstig onderzoek. De Oxford handboeken zijn een van ‘s werelds meest succesvolle en geciteerde series wetenschappelijke uitgaven, met diepgaande en vernieuwende artikelen op hoog niveau van topwetenschappers.

Al meer dan honderd jaar is de studie van jagers-verzamelaars een centraal onderwerp in de ontwikkeling van zowel de archeologie als de antropologie. Dit heeft geleid tot brede publieke aandacht en debat. Oxford Handbook of the Archaeology and Anthropology of Hunter-Gatherers geeft een uitgebreid overzicht van hedendaags jagers-verzamelaars onderzoek, inclusief kritische betrokkenheid in andere debatten, nieuwe theoretische perspectieven en hernieuwde aandacht voor een grotere betrokkenheid tussen onderzoekers en inheemse bevolkingsgroepen. De hoofdstukken bieden diepgaande archeologische, historische en antropologische casestudies en onderzoeken vergaande vragen over zowel menselijke sociale relaties, houdingen ten aanzien van technologie, ecologie en het omgaan met natuurlijke hulpbronnen en de omgeving als onderwerpen betreffende diëten, gezondheid en man-vrouw verhoudingen. Allemaal centrale onderwerpen in jager-verzamelaars onderzoek, maar ook thema’s met grote relevantie voor de moderne samenleving en haar toekomstige uitdagingen.

Peter Jordan is sinds februari 2013 directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en toonaangevend onderzoeker van Noordelijke jager-verzamelaars. Zijn huidige onderzoek heeft een sterke focus op klimaatverandering en technologische innovatie bij circumpolaire jager-verzamelaars.

More informatie

Peter Jordan

http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199551224.do

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...