Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peter Jordan editor nieuw Oxford Handboek

01 mei 2014
Oxford Handbook

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is hoofd editor van een nieuw indrukwekkend handboek over de archeologie en antropologie van jagers-verzamelaars. Het handboek is één van de veertien zogenaamde ‘Oxford Handbooks’, waarin toonaangevende onderzoekers een overzicht geven van de huidige stand van zaken over een onderzoeksveld en originele zienswijzen weergeven over toekomstig onderzoek. De Oxford handboeken zijn een van ‘s werelds meest succesvolle en geciteerde series wetenschappelijke uitgaven, met diepgaande en vernieuwende artikelen op hoog niveau van topwetenschappers.

Al meer dan honderd jaar is de studie van jagers-verzamelaars een centraal onderwerp in de ontwikkeling van zowel de archeologie als de antropologie. Dit heeft geleid tot brede publieke aandacht en debat. Oxford Handbook of the Archaeology and Anthropology of Hunter-Gatherers geeft een uitgebreid overzicht van hedendaags jagers-verzamelaars onderzoek, inclusief kritische betrokkenheid in andere debatten, nieuwe theoretische perspectieven en hernieuwde aandacht voor een grotere betrokkenheid tussen onderzoekers en inheemse bevolkingsgroepen. De hoofdstukken bieden diepgaande archeologische, historische en antropologische casestudies en onderzoeken vergaande vragen over zowel menselijke sociale relaties, houdingen ten aanzien van technologie, ecologie en het omgaan met natuurlijke hulpbronnen en de omgeving als onderwerpen betreffende diëten, gezondheid en man-vrouw verhoudingen. Allemaal centrale onderwerpen in jager-verzamelaars onderzoek, maar ook thema’s met grote relevantie voor de moderne samenleving en haar toekomstige uitdagingen.

Peter Jordan is sinds februari 2013 directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en toonaangevend onderzoeker van Noordelijke jager-verzamelaars. Zijn huidige onderzoek heeft een sterke focus op klimaatverandering en technologische innovatie bij circumpolaire jager-verzamelaars.

More informatie

Peter Jordan

http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199551224.do

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.