Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peter Jordan editor nieuw Oxford Handboek

01 mei 2014
Oxford Handbook

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is hoofd editor van een nieuw indrukwekkend handboek over de archeologie en antropologie van jagers-verzamelaars. Het handboek is één van de veertien zogenaamde ‘Oxford Handbooks’, waarin toonaangevende onderzoekers een overzicht geven van de huidige stand van zaken over een onderzoeksveld en originele zienswijzen weergeven over toekomstig onderzoek. De Oxford handboeken zijn een van ‘s werelds meest succesvolle en geciteerde series wetenschappelijke uitgaven, met diepgaande en vernieuwende artikelen op hoog niveau van topwetenschappers.

Al meer dan honderd jaar is de studie van jagers-verzamelaars een centraal onderwerp in de ontwikkeling van zowel de archeologie als de antropologie. Dit heeft geleid tot brede publieke aandacht en debat. Oxford Handbook of the Archaeology and Anthropology of Hunter-Gatherers geeft een uitgebreid overzicht van hedendaags jagers-verzamelaars onderzoek, inclusief kritische betrokkenheid in andere debatten, nieuwe theoretische perspectieven en hernieuwde aandacht voor een grotere betrokkenheid tussen onderzoekers en inheemse bevolkingsgroepen. De hoofdstukken bieden diepgaande archeologische, historische en antropologische casestudies en onderzoeken vergaande vragen over zowel menselijke sociale relaties, houdingen ten aanzien van technologie, ecologie en het omgaan met natuurlijke hulpbronnen en de omgeving als onderwerpen betreffende diëten, gezondheid en man-vrouw verhoudingen. Allemaal centrale onderwerpen in jager-verzamelaars onderzoek, maar ook thema’s met grote relevantie voor de moderne samenleving en haar toekomstige uitdagingen.

Peter Jordan is sinds februari 2013 directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en toonaangevend onderzoeker van Noordelijke jager-verzamelaars. Zijn huidige onderzoek heeft een sterke focus op klimaatverandering en technologische innovatie bij circumpolaire jager-verzamelaars.

More informatie

Peter Jordan

http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199551224.do

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...