Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Multinational sluit een vestiging: hogere salarissen voor ex-werknemers

27 mei 2014

De sluiting van buitenlandse dochterondernemingen en het daaruit voortvloeiende banenverlies, leidt vaak tot publieke verontwaardiging en protest. Bijvoorbeeld toen het farmaceutische bedrijf Merck Organon zijn R&D-centrum in Oss sloot. Maar volgens Pedro de Faria van de Rijksuniversiteit Groningen is het niet alleen slecht nieuws. Ex-werknemers worden zeer gewaardeerd door lokale bedrijven, en krijgen vaak hogere salarissen in hun nieuwe baan. Samen met collega-onderzoekers van de Copenhagen Business School en de Universiteit van Coimbra publiceert De Faria een artikel in het Journal of International Business Studies.

De Faria
De Faria

De Faria: "Het trok allemaal onevenredig veel negatieve media-aandacht: Nokia die haar mobiele telefoon productie van Duitsland naar Roemenië verplaatste en Deutsche Post die haar sorteercentrum in Wilmington Airpark in Ohio sloot. Wij hebben nu nieuwe inzichten in de gevolgen van de sluiting van de buitenlandse dochterondernemingen voor de lokale economie."

Menselijk kapitaal

Pedro de Faria, Wolfgang Sofka en Miguel Torres Preto ontdekten dat de ex-werknemers van buitenlandse bedrijven over het algemeen een hoger salaris hebben in hun nieuwe baan dan vergelijkbare werknemers die bij lokale bedrijven vertrekken. Dit geeft aan dat binnenlandse bedrijven het ‘menselijk kapitaal’ waarderen dat de multinationale ondernemingen achterlaten als ze sluiten.

Kwetsbare werknemers

"Beleidsmakers worden vaak opgeroepen om in te grijpen", zegt de Faria , "Wij laten zien welke groep werknemers wel bijzonder kwetsbaar is voor de economische gevolgen van bedrijfssluitingen. Het is de groep die bij het werk voor de multinational geen extra kennis en vaardigheden heeft opgedaan. Vooral zij lopen het risico om er qua salaris aanzienlijk op achteruit te gaan. Op hen moeten dan ook de ondersteunende maatregelen worden gericht, zoals de inzet van uitzendbureaus, subsidies, en arbeidsbureaus.”

► Sofka, W., Preto, M., and de Faria, P. (2014) MNC subsidiary closures: What is the value of employees’ human capital in new jobs? Journal of International Business Studies.

Noot voor de pers
Voor meer informatie :
Pedro de Faria, vakgroep Innovation Management & Strategy, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.
• Wolfgang Sofka, ws.smg@cbs.dk (Copenhagen Business School)
• Miguel Torres Preto, miguel.preto@fe.uc.pt (University of Coimbra)

Laatst gewijzigd:01 februari 2023 09:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...