Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multinational sluit een vestiging: hogere salarissen voor ex-werknemers

27 mei 2014

De sluiting van buitenlandse dochterondernemingen en het daaruit voortvloeiende banenverlies, leidt vaak tot publieke verontwaardiging en protest. Bijvoorbeeld toen het farmaceutische bedrijf Merck Organon zijn R&D-centrum in Oss sloot. Maar volgens Pedro de Faria van de Rijksuniversiteit Groningen is het niet alleen slecht nieuws. Ex-werknemers worden zeer gewaardeerd door lokale bedrijven, en krijgen vaak hogere salarissen in hun nieuwe baan. Samen met collega-onderzoekers van de Copenhagen Business School en de Universiteit van Coimbra publiceert De Faria een artikel in het Journal of International Business Studies.

De Faria
De Faria

De Faria: "Het trok allemaal onevenredig veel negatieve media-aandacht: Nokia die haar mobiele telefoon productie van Duitsland naar Roemenië verplaatste en Deutsche Post die haar sorteercentrum in Wilmington Airpark in Ohio sloot. Wij hebben nu nieuwe inzichten in de gevolgen van de sluiting van de buitenlandse dochterondernemingen voor de lokale economie."

Menselijk kapitaal

Pedro de Faria, Wolfgang Sofka en Miguel Torres Preto ontdekten dat de ex-werknemers van buitenlandse bedrijven over het algemeen een hoger salaris hebben in hun nieuwe baan dan vergelijkbare werknemers die bij lokale bedrijven vertrekken. Dit geeft aan dat binnenlandse bedrijven het ‘menselijk kapitaal’ waarderen dat de multinationale ondernemingen achterlaten als ze sluiten.

Kwetsbare werknemers

"Beleidsmakers worden vaak opgeroepen om in te grijpen", zegt de Faria , "Wij laten zien welke groep werknemers wel bijzonder kwetsbaar is voor de economische gevolgen van bedrijfssluitingen. Het is de groep die bij het werk voor de multinational geen extra kennis en vaardigheden heeft opgedaan. Vooral zij lopen het risico om er qua salaris aanzienlijk op achteruit te gaan. Op hen moeten dan ook de ondersteunende maatregelen worden gericht, zoals de inzet van uitzendbureaus, subsidies, en arbeidsbureaus.”

► Sofka, W., Preto, M., and de Faria, P. (2014) MNC subsidiary closures: What is the value of employees’ human capital in new jobs? Journal of International Business Studies.

Noot voor de pers
Voor meer informatie :
Pedro de Faria, vakgroep Innovation Management & Strategy, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.
• Wolfgang Sofka, ws.smg@cbs.dk (Copenhagen Business School)
• Miguel Torres Preto, miguel.preto@fe.uc.pt (University of Coimbra)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...