Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

CEASG in de Volkskrant: Mongolie en het nieuwe CEASG

16 April 2014

De Volkskrant, woensdag 16 april 2014 (Buitenland, p. 17)

'Een goede, efficiënte winning van grondstoffen kost tijd'

Mongolië staat in de toeristenbrochures en -boeken vooral bekend om zijn uitgestrekte steppen, de nomadische herders en de ontelbare paarden. Die omsomming doet dit gigantische land te kort, meent Mongolie-deskundige Tjalling Halbertsma (44). 'Enorme mineraalvoorraden zijn er in de afgelopen tien jaar ontdekt. Daarmee ligt Mongolië enorm in de belangstelling van het internationale bedrijfsleven.'

Halbertsma is de eerste hoogleraar Mongoliëstudies, een nieuwe leerstoel aan het Interfacultaire Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG), onderdeel van de Groningse universiteit. Behalve met Mongolië houdt het centrum zich ook bezig met China, Japan en Korea. Tot enkele jaren terug was Halbertsma de eerste Nederlandse diplomaat in Ulaanbaatar.

Hij is enthousiast over het economisch potentieel van Mongolië, maar erkent dat er nog veel fout kan gaan. 'De ontwikkeling van de grondstofreserves zit nog pas in de eerste fase. Er moeten ingrijpende politieke beslissingen worden genomen over de koers van het land.'

Wordt Mongolië een oligarchie, waar slechts een paar steenrijken alles in handen hebben? Of wordt het een maatschappij die haar bevolking laat meeprofiteren van de grondstoffen? Halbertsma 'Het land staat op een kruispunt. Het kan beide kanten op. De situatie is nu chaotisch, maar er zijn weinig landen die de winning van een dergelijke grote grondstoffenrijkdom van meet af aan goed wisten te organiseren.'

Wat kan helpen bij het vinden van een duurzame oplossing is dat Mongolië slechts een kleine bevolking heeft, zegt Halbertsma. 'Dat maakt het opzetten van een welvaartssysteem een stuk gemakkelijker. Maar dat het land tijd nodig heeft, is zeker.'

CEASG in de Volkrant 16 April 2014
CEASG in de Volkrant 16 April 2014
Last modified:08 July 2014 5.01 p.m.

More news

 • 21 November 2018

  Europeana Research Grant awarded to Berber Hagedoorn

  Berber Hagedoorn, Assistant Professor Media Studies at the University of Groningen Centre for Media and Journalism Studies, received the Europeana Research Grant award for her project 'Europeana 1914-1918: AV Storytelling Data in a European Comparative...

 • 19 November 2018

  Jelle Zijlstra: the man who was good at getting his way

  A hundred years after the birth of former prime minister Jelle Zijlstra, a biography has been written about the life of the first Dutch politician who successfully managed to create a political image that was based on his expertise in the field of...

 • 15 November 2018

  Dutch Higher Education Guide 2019: UG-programmes strong at the top

  Ten University of Groningen (UG) Bachelor’s degree programmes have been awarded the ‘Top Degree Programme’ title in this year’s Dutch Higher Education Guide (Keuzegids), placing them at the top of Dutch academic education. In the ‘Broad-based General...