Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 16

16 april 2014

Roofbouw op cultuur slecht voor economie en democratie

Boekomslag

De roofbouw die gepleegd wordt op het gemeenschappelijke culturele bezit pakt op termijn niet alleen desastreus uit voor de culturele sector zelf, maar ook voor de (creatieve) economie, die zichzelf steeds afhankelijker heeft gemaakt van de creatieve kracht die uitgaat van cultuur, en voor de politiek, die voor democratisch draagvlak afhankelijk is van een solide gemeenschap. De cultuursector is er om de samenleving hier bewust van te maken. Dit concluderen onderzoekers van de Faculteit der Letteren in het rapport ‘De Waarde van Cultuur’ dat zij in opdracht van de Vlaamse overheid maakten. › lees verder


Promoties

Preciezere diagnose en prognose bij tumoren in mond- en keelholte

Het is mogelijk om het ontstaan van lymfklieruitzaaiingen te voorspellen bij patiënten met mondholte- of keelholtetumoren. Op dit moment wordt maar 60-70% van de uitzaaiingen bij deze tumoren op tijd ontdekt. Lieuwe Melchers zocht tijdens zijn promotieonderzoek naar methoden om het verloop van de ziekte en ontstaan van uitzaaiingen beter te voorspellen, zodat de tumoren effectiever behandeld kunnen worden. Daarmee kunnen zorgkosten bespaard worden en wordt de overlevingskans en kwaliteit van leven van patiënten groter. › lees verder

Versterken prijskwaliteitverhouding goede strategie om klanten te behouden tijdens recessie

Binnen de dienstensector concurreren bedrijven hevig met elkaar om de loyaliteit van de klant te winnen. Er zijn drie marketingstrategieën die klantloyaliteit effectief beïnvloeden, te weten ‘kwaliteitswaarde’, ‘merkwaarde’ en ‘relatiewaarde’. De impact van die strategieën op klantloyaliteit hangt echter sterk af van de markt- en bedrijfscontext, zoals economische omstandigheden en concurrentie. Yi-Chun Ou onderzocht cruciale contextfactoren die de relatie tussen strategieën en klantloyaliteit beter kunnen verklaren. Tijdens recessies is vooral het versterken van de prijskwaliteitverhouding een effectieve strategie is om klanten te behouden, concludeert Ou. › lees verder

Nieuwe kennis over zeldzame, erfelijke bindweefselziekten

Marfansyndroom, loeyz-dietszsyndroom en mitralisklepprolapssyndroom zijn zeldzame maar potentieel ernstige erfelijke bindweefselziekten die tijdig vastgesteld moeten worden. Jan Aalberts bracht in zijn promotieonderzoek in kaart hoe het vaststellen van deze ziekten met de nieuwste diagnostische criteria verloopt. › lees verder

Biografie Loe de Jong op 100ste geboortedag historicus

Promotie Boudewijn Smits › persbericht

Werknemers kopiëren onethisch gedrag eerder van ondergeschikten dan van leidinggevenden

Promotie Sanne Ponsioen › persbericht


Personalia

Boris Noordenbos ontvangt Keetje Hodshon Prijs 2014

De Keetje Hodshon Prijs 2014 is dit jaar voor het wetenschapsgebied Literatuurwetenschappen toegekend aan dr. Boris Noordenbos, die in juni 2013 cum laude promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift "Messages from the Black Hole: Post-Soviet Literature in Search of a Russian Identity". De prijs is een aanmoedigingsprijs voor onderzoekers. › lees verder

Wiebe de Graaf wint prestigieuze Eric Hazelhoff Roelfzema Jong Talentprijs

Op 14 april is aan Wiebe de Graaf, oud-student Geschiedenis, de prestigieuze Eric Hazelhoff Roelfzema Talentprijs uitgereikt die hij kreeg voor zijn masterscriptie: Taco Kuiper (1894-1945): ‘Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn dood.’ De prijs wordt tweejaarlijks uitgeloofd voor de als beste beoordeelde universitaire masterscriptie gedateerd. Wiebe de Graaf ontvangt een auteurscontract voor de publicatie van de scriptie bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van 5000 euro. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen - Weet wat je eet!

De voedingsindustrie en het wereldvoedselprobleem - Niek Koning

22 april 2014 › lees verder

Studium Generale Groningen - Hanze Lecture

Riding the Waves of Culture: Understanding Cultural Diversity - Shuiqin Liu

24 april 2014 › lees verder

Studium Generale Groningen - Music Matters

Where are the Women DJ’s? - Anna Gavanas & Rosa Reitsamer

24 april 2014 › lees verder

Spraakmakende Boeken

Rutger Kopland: Verzamelde gedichten - prof.dr. Gillis Dorleijn

24 april 2014 › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:40

Meer nieuws

 • 13 juni 2019

  Zito Ysenbaert winnaar Gerrit Krolprijs 2019

  Zito Ysenbaert is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de RUG.

 • 13 juni 2019

  Eredoctoraten en rectoraatsoverdracht

  Vrijdag 14 juni ontvingen prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom beide een eredoctoraat van de RUG. Deze academische plechtigheid is onderdeel van het 81e lustrum dat plaatsvindt van 5 t/m 15 juni 2019. Tijdens deze bijeenkomst droeg prof. dr...

 • 13 juni 2019

  61 miljoen euro voor maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken

  Ruim 200 onderzoekers kunnen met hun teams aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Het onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met publieke en private maatschappelijke...