About usNews and EventsNews articles

Oud-student Geschiedenis Wiebe de Graaf wint prestigieuze Eric Hazelhoff Roelfzema Jong Talentprijs

16 april 2014

Op 14 april jl. heeft Wiebe de Graaf, oud-student Geschiedenis, de prestigieuze Eric Hazelhoff Roelfzema Talentprijs gewonnen met zijn masterscriptie: Taco Kuiper (1894-1945): ‘Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn dood.’

Opmerkelijk is dat De Graaf zich bij zijn onderwerpskeuze, de suïcide van zijn grootvader, heeft laten leiden door een persoonlijke ervaring, de wens van zijn moeder om een einde te maken aan haar leven. Hoewel geen voor de hand liggend onderwerp voor een masterscriptie Moderne geschiedenis, was de grootvader het probleem niet. Hij was classicus die zich omschoolde tot psychotechnicus, het Psychtechnisch Instituut te Amsterdam oprichtte, en dat democratiseerde onder invloed van zijn communistische sympathieën. Maar hoe historisch zou het onderzoek kunnen zijn? Volgens zijn scriptiebegeleider prof.dr. Mineke Bosch is De Graaf er echter zeer goed in geslaagd om zijn historische onderzoeksvaardigheden uit te werken. Zij spreekt de lovende woorden:

‘In het biografische deel toont Wiebe de historische onderzoeksvaardigheden tot in de puntjes te beheersen door steeds alle bronnen in hun context te plaatsen, close reading toe te passen, en passages naar voren te halen of van vraagtekens te voorzien. Hier toont hij zich ook een meester in de argumentatie die nooit te snel genoegen neemt met een gedebiteerde waarheid’.

En verder:

‘Wie op zo beheerste en intellectueel superieure wijze zijn persoonlijk demonen van zich af weet te schrijven, en dat heeft Wiebe getuige het indrukwekkende Ter inleiding gedaan, heeft meer gedaan dan een excellente masterscriptie te schrijven. Gelukkig heeft de jury van de Hazelhoff Talentprijs dit ingezien en dit ‘meesterwerk’ bekroond. ‘

Over de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs

De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs is een tweejaarlijkse prijs uitgeloofd door de Stichting aan de auteur van de door de vakjury van de Stichting als beste beoordeelde universitaire masterscriptie gedateerd uit 2012/2013. Wiebe de Graaf ontvangt een auteurscontract (voor publicatie van de scriptie in geredigeerde vorm) bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en een geldprijs van €5.000,-.

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:34