Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste ‘shared lecture’ Krakau en Groningen

16 april 2014

Dinsdag 15 april vond de eerste ‘shared lecture’ plaats in een speciaal hiervoor ingerichte collegezaal in het Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen. Ewa Krzaklewska, docente aan de Jagiellonian University in Krakau, Polen, gaf een college over het opzetten en uitvoeren van onderzoek aan de hand van vragenlijsten aan twee groepen studenten die de Erasmus Mundus Masteropleiding Euroculture volgen: zes studenten waren aanwezig in Krakau, en negen in de collegezaal in Groningen.

Na een korte voorstelronde - veel van de studenten in Krakau hadden al een semester in Groningen gestudeerd - ging het college van start. Hoewel het een hoorcollege betrof, gaf Ewa de studenten ook enkele opdrachten die ter plekke uitgevoerd moesten worden. Door de terugkoppeling en discussie hierover waren er ook momenten waarop interactie tussen beide locaties plaatsvond. De betreffende zaal is juist voor dit soort interactieve colleges ingericht. Het is een betrekkelijk kleine zaal (30 plekken) en verschilt daarin van de veel grotere Donald Smitszaal in het Zernikegebouw, die al enige tijd voor shared lecures word gebruikt. De zaal is voorzien van twee camera’s, vier beeldschermen en microfoons die in het plafond zijn ingebouwd, waardoor deze zonder uitgebreide voorbereidingen kan worden ingezet.

Ine Megens, Universitair docent Eigentijdse Geschiedenis en voorzitter van de opleidingscommissie Euroculture van de Letterenfaculteit, is tevreden over het college. “Het is een enorm voordeel dat op deze manier expertise die bij de verschillende partnerinstellingen aanwezig is op eenvoudige wijze kan worden gedeeld, zonder dat docenten daarvoor op reis moeten. Daarmee kan het niveau van de opleidingen meer worden gelijkgeschakeld. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van de docenten en studenten bij de overige partners.”

Over twee weken vindt het volgende college plaats. Dan zal een gastdocent uit Amsterdam een college in Groningen geven dat tegelijkertijd in Krakau wordt gevolgd. Voor het komende studiejaar staan tevens werkcolleges op stapel waarin studenten hun onderzoeksvoorstellen presenteren.

Meer informatie

André Rosendaal

Krakau
Krakau
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...