Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

John Hoeks benoemd tot adjunct hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen

02 april 2014
John Hoeks
John Hoeks

Prof. dr. J.C.J. (John) Hoeks is per 1 maart 2014 benoemd tot adjunct hoogleraar bij de Faculteit der Letteren, met de leeropdracht Communicatie- en Informatiewetenschappen, in het bijzonder de Cognitieve Aspecten van Communicatie.

Hoeks doet onderzoek naar de neurale basis van communicatie. Hij bestudeert specifiek hoe mensen proberen hun sociale (waardering, respect, aanzien) en fysieke doelen (eten, drinken, seks) te bereiken door middel van taal. Hij gebruikt daarvoor een veelheid aan methoden: van neuroimaging technieken (o.a. electroencephalografie, ofwel EEG) tot gedragsexperimenten en zelfrapportage. Hoeks is vooral geïnteresseerd in de vraag hoe communicatie – bijvoorbeeld in de vorm van een een-op-een gesprek - kan worden ingezet om de doelen van anderen, en daarmee hun gedrag, te beïnvloeden. Dit kan gaan om gedrag dat te maken heeft met gezondheid (bijv. stoppen met roken, minder drinken), maar ook met duurzaamheid (bijv. transitie naar plantaardige voeding).

Deze onderzoekslijn sluit aan bij de universitaire onderzoeksspeerpunten Healthy Ageing en Energy/ Sustainable Society. Inzicht in hoe taal en communicatie kunnen worden vormgegeven om een bepaald gedrag te bevorderen kan leiden tot een gezondere en meer ‘volhoudbare’ samenleving.

Een recente studie van de onderzoekgroep van Hoeks laat voor het eerst zien dat een bepaald patroon in hersengolven (de zogeheten “P600”), dat gevonden werd bij schending van grammaticale regels, ook zichtbaar wordt als er in een gespreksociale regels worden geschonden. Dit betekent dat sociale aspecten van communicatie ook met EEG kunnen worden onderzocht, en dat de functionele betekenis van een van de belangrijkste hersengolven veel ruimer is dan eerder gedacht.

John Hoeks (Geldrop, 1964) studeerde Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie in Amsterdam (UVA), en promoveerde in 1999 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar het begrijpen van taal.Sinds 1999 werkt hij aan de RUG; in 2006 werd hij universitair docent aan de afdeling Communicatie- en Informatiewetenschappen, waar hij sinds 2013 universitair hoofddocent is. Zijn werk is gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften als Journal of Cognitive Neuroscience, Brain Research en PLoS ONE.

Meer informatie: Prof.dr. J.C.J. Hoeks

Laatst gewijzigd:22 april 2016 13:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.