Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

CEASG op Radio 1: Director International over VS klimaatonderzoek en de Mongoolse wereldveroveringen in VPRO OVT

17 March 2014

CEASG Director International Tjalling Halbertsma over amerikaans klimaatonderzoek en de Mongoolse wereldveroveringen in VPRO OVT(Radio 1)

Wolkenbreuk voordelig voor Dzengis Kahn
Dzengis Kahn, de Mongoolse schrik van de beschaafde wereld, kwam, zag en vernietigde. Tot op heden werd aangenomen dat hij vluchtte van de droge steppen. De werkelijkheid is precies omgekeerd. De Mongolen 'verzopen' in de vruchtbare regen. Hun snelle paarden dankten hun topconditie aan het groene gras, dat overvloedig groeide dankzij een langdurige wolkenbreuk aan het begin van de dertiende eeuw in de steppes van Azië en Oost Europa. Zo blijkt uit jaarringenonderzoek, verricht aan de universiteiten van West Virgina en Columbia. Antropoloog en Mongoliëdeskundige Tjalling Halbertsma legt uit... VPRO OVT(Radio 1)

Last modified:10 July 2014 4.34 p.m.

More news

 • 02 April 2019

  ‘Sense of loss drives voting behaviour’

  ‘Everybody here loves that academia has returned to Friesland. We teach, carry out research and think along about solutions to problems that are relevant for Friesland,’ says Caspar van den Berg, Professor of Global and Local Governance at the UG Campus...

 • 29 March 2019

  Royal Decoration for Prof. Jeff De Hosson

  On Friday 29 March, Prof. J.Th.M. De Hosson has been awarded the Royal Decoration of Knight of the Order of the Dutch Lion. He was presented with this decoration by acting Mayor Koos Wiersma of the Westerkwartier municipality directly after his valedictory...

 • 27 March 2019

  Local levies for home owners rise by 2.7%

  Households that own their own homes will on average pay 2.7% more in municipal, provincial and water board taxes. Municipal taxes are set to rise by 3.5% on average, the water rates by 2.3% and the provincial taxes by 0.3%. This is revealed by the Atlas...