Skip to ContentSkip to Navigation
About us News and events News articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 13

26 maart 2014

Voorronde internationale FameLab wedstrijd in Groningen

FameLab, de internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie voor jonge wetenschappers en ingenieurs, wordt voor het eerst in de Benelux georganiseerd. Een van de Nederlandse voorronden wordt op 10 april gehouden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In slechts drie minuten moeten de 18 kandidaten met hun voordracht over een zelfgekozen onderwerp proberen indruk te maken op jury en publiek. In vorige edities kwamen onderwerpen aan bod als ‘Zullen we ooit op Mars leven?’, ‘Is 3D printen de tweede industriële revolutie?’, en ‘Waarom hebben mannen tepels?’. Professionals uit de wereld van wetenschap en/of media zullen de presentaties beoordelen op de 3 c’s: content, clarity, charisma.


Promoties

Meer donorlongen door nieuwe bewaar- en evaluatietechnieken

Of een donorlong geschikt is voor transplantatie hangt onder andere af van de kwaliteit van de long. Door het toepassen van nieuwe bewaar- en evaluatietechnieken kunnen er meer donorlongen gebruikt worden. Dat concludeert Caroline Van De Wauwer. Haar promotieonderzoek richtte zich op het gebruik van organen die na circulatiestop in de donor werden verwijderd. › lees verder

Meer inzicht in rol antistoffen tijdens dengue-infectie

Antistoffen bepalen hoe dengue-virusdeeltjes een cel binnendringen. Dat concludeert Vanesa Ayala Núñez in haar promotieonderzoek. Antistoffen binden aan virusdeeltjes waarna ze worden opgenomen door cellen om te worden afgebroken. Dengue ontsnapt echter aan afbraak waardoor infectie van de cel plaatsvindt. › lees verder

Hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures

persbericht


Oratie

Naar ‘personalized medicine’ behandeling van onbegrepen lichamelijke klachten

Judith Rosmalen behandelt in haar oratie onbegrepen lichamelijke klachten. Voor veel van de lichamelijke klachten waarmee mensen naar de dokter gaan, wordt geen verklaring gevonden. Artsen vinden patiënten met dit soort onbegrepen klachten veelal moeilijk te behandelen en patiënten voelen zich niet altijd serieus genomen. Dit soort onbegrepen klachten brengt veel leed met zich mee en veroorzaakt veel lijden. Om te komen tot effectievere behandelingen is het belangrijk om meer zicht te krijgen op hoe onbegrepen lichamelijke klachten ontstaan, stelt Rosmalen. › lees verder


Diversen

Blog dr. Jennifer Jordan: ‘Google heeft gelijk. Docenten kunnen en moeten “intellectuele nederigheid” aanwakkeren bij studenten’

Studenten van topuniversiteiten missen ‘intellectuele nederigheid’, zegt Google en daarom verschuift het bedrijf haar wervingsactiviteiten naar andere bronnen voor talent. Jennifer Jordan, docent Human Resource Management & Organizational Behaviour aan de RUG, is bezorgd over dat voornemen, maar denkt ook dat Google gelijk zou kunnen hebben. Ze komt met ideeën wat zij als docent kan doen om studenten 'intellectuele nederigheid' bij te brengen. › lees verder


Agenda

Uitreiking profielwerkstukprijzen

Marie Lokeprijs, Jan Kommandeurprijs en Jan Penprijs voor beste profielwerkstukken

28 maart 2014

Uitreiking van de prijzen voor de beste profielwerkstukken van scholieren uit 5 havo en 6 vwo op drie wetenschapsgebieden. Het Alfa- Bèta- en Gammasteunpunt kregen circa 130 werkstukken toegezonden, waaruit deskundige jury’s de grootste onderzoekstalenten selecteerden. In totaal zijn vijftien werkstukken doorgedrongen tot de finale, zodat telkens vijf inzendingen kans maken op de Marie Lokeprijs, de Jan Kommandeurprijs en de Jan Penprijs. De prijzen worden dit jaar voor de negende keer uitgereikt. › lees verder

Studium Generale Groningen - Kleine jongens, Grote oorlogen

Gavrilo Princip, rebel die de Eerste Wereldoorlog ontketende - Guido van Hengel

1 april 2014

Studium Generale Groningen

Groningse Nacht van de Filosofie 2014

3 april 2014

Mmv. Désanne van Brederode. Maarten Doorman, Joke Hermsen, Maarten Meester, Jos de Mul, Meindert Talma e.v.a.

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:03 december 2019 11:38

Meer nieuws