Onderzoekers Steg en Bolderdijk dragen bij aan landelijk rapport over effectiever milieubeleid

05 maart 2014

Hoe kunnen gedragsveranderingen helpen om de samenleving duurzamer en milieuvriendelijker te maken? Om deze vraag te beantwoorden, kunnen beleidsmakers vanaf nu gebruikmaken van een rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), dat vandaag aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu is aangeboden.

Linda Steg

Professor Linda Steg (omgevingspsychologie) en dr. Jan Willem Bolderdijk (marketing en psychologie) van de Rijksuniversiteit Groningen maakten deel uit van de commissie die dit rapport heeft samengesteld. Zij formuleerden inzichten over de factoren die gedrag kunnen beïnvloeden en hielpen bij de ontwikkeling van de ‘GedragsToets’, een hulpmiddel om effectieve beleidsmaatregelen op te stellen. Een van de cases die ze onderzochten was het overnemen van energiebesparende maatregelen door huishoudens, een vraagstuk dat de kern vormt van EnergySense en verschillende onderzoeksprojecten van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Rli nodigde bovendien een aantal onderzoekers uit om een essay over dit onderwerp te schrijven en professor Frank Hindriks van de faculteit Filosofie van de Rijksuniversiteit Groningen schreef een artikel met de titel De burger als virtuele auteur .

Het volledige rapport, getiteld Doen en laten, effectiever milieubeleid door mensenkennis , is te vinden op de website van de Rli.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printView this page in: English