Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Komt u ook naar de huiskamerlezing over de Dode Zeerollen in Zeist (20 maart 2014)?

14 maart 2014
Op 20 maart houdt Mladen Popović in Zeist een 'huiskamerlezing' over zijn onderzoek naar de Dode Zeerollen. De lezing is één van de rewards die twee donateurs aan de crowdfunding campagne 'Wie schreven de Dode zeerollen' (zie www.rugsteunt.nl) terugkregen voor hun donatie. Hieronder nodigen zij u van harte uit om mee te genieten van de lezing.

In de zomer van 68 vluchtten ze hun dorpen uit. Ongetwijfeld in de hoop ooit veilig terug naar huis te keren verborgen ze zich angstig in grotten, hoog in de bergen. Alles werd meegesleept wat van waarde was : wol, juwelen, sleutels, juridische papieren, maar ook een aantal mooie literaire boekrollen.

De Romeinen hadden echter geduld en de tijd aan hun zijde. Ze sloegen hun kamp op aan beide kanten van de grotten. En wachtten. De Joden - mannen, vrouwen, kinderen- konden geen kant meer op en kwamen allemaal om van de honger en de dorst.

Bijna 2000 jaar later (tussen 1947 en 1956) werden de meegetorste manuscripten, die we nu kennen als de Dode Zeerollen van Qumran,  - toevallig weer teruggevonden door een paar bedoeïen.

Vorig jaar werden de half vergane stukjes perkament en papyrus tentoongesteld in het Drents Museum in Assen. Onderzoeker Mladen Popovic had met al z'n charmes en diplomatieke vaardigheden de Israëli's overgehaald ze hier tentoon te mogen stellen.

Ondergetekenden hadden het voorrecht in december persoonlijk rondgeleid te worden door Mladen en we werden geraakt door zijn passie en kennis.  De waarde van de Dode Zeerollen is groot : het heeft onze kennis over de bijbel, de cultuur van het jodendom en van de eerste christenen ingrijpend veranderd.
Je moet die documenten zien als een van de eerste belangrijkste bronnen over hoe wij mensen dachten over leven, dood en God.

De tentoonstelling is voorbij, maar Popovic gaat door. Hij wil weten wie die teksten schreven. Waren het provinciale elites? Geleerden uit de stad ? Om te bereiken gaat hij met kunstmatige intelligentie kijken of hij de individuele hand van de schrijver kan ontdekken.

Wij steunen het onderzoek, waarvoor via crowdfunding geld wordt opgehaald van harte.  (www.rugsteunt.nl )  
In ruil voor onze support hebben we een 'huiskamer lezing' gekregen. Die willen we niet voor ons zelf houden maar graag delen met onze vrienden, familie, bekenden en met geïnteresseerden die we (nog) niet kennen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd !

Je bent hierbij van harte uitgenodigd om deze lezing bij te wonen of deze uitnodiging door te sturen naar iemand waarvan je denkt dat hij of zij het interessant vindt. Als je ons een mailtje stuurt , zetten we je op de lijst. De toegang is gratis.

Datum: donderdag 20 maart
Locatie: Grote Zaal van de Evangelische Broedergemeente
Adres: Zusterplein 12 Zeist
Tijd: inloop 19:30, start 20:00

Aanmelden : hhueck planet.nl

Met vriendelijke groet,

Wendy Geuverink en Hella Hueck


Laatst gewijzigd:11 juli 2019 12:47

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.