Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Collectie 'Hof van Drenthe' naar de UB

"Negentiende-eeuwse handcollectie voor de dagelijkse juridische praktijk"
11 maart 2014

Op 11 maart ontving de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen een belangrijke schenking: een collectie boeken uit de jaren 1589-1850 die bekend staat onder de naam 'Bibliotheek van het Hof van Drenthe'. De president van de Rechtbank Noord-Nederland, mr. D.J. Keur, overhandigde symbolisch het eerste boek uit deze collectie aan directeur Marjolein Nieboer.

Mr. Keur overhandigt het eerste boek uit de collectie aan Marjolein Nieboer (foto's Pieter Dol)
Mr. Keur overhandigt het eerste boek uit de collectie aan Marjolein Nieboer (foto's Pieter Dol)

Cultureel erfgoed

De collectie kan worden beschouwd als waardevol cultureel erfgoed. Ze is afkomstig uit de rechtbank in Assen en werd in het begin van de negentiende eeuw bijeengebracht door de jurist en toenmalige president van het Hof, mr. Sibrand Gratama. Ze werd door hem belangrijk geacht als handcollectie voor de dagelijkse juridische praktijk. De collectie verkeert in zeer goede staat en beslaat ca. 40 strekkende meter.

De bibliotheek zal zorg dragen voor het behoud en de beschrijving van de boeken, waardoor ze beschikbaar komen voor onderwijs en onderzoek. Marjolein Nieboer benadrukte bij de overdracht het belang van de collectie als geheel: "Veel exemplaren uit deze collectie zijn individueel nog niet aanwezig in de UB, maar deze schenking is vooral interessant voor collectieonderzoek in bredere zin."

Mr. Keur ondertekent de schenkingsacte
Mr. Keur ondertekent de schenkingsacte

Toepasselijk

Het boek dat mr. Keur aan Marjolein Nieboer overhandigde was Oeconomica practica iuris universi civilis, feudalis et canonici, gedrukt in Frankfurt in 1614. Een toepasselijk jaartal, want immers het stichtingsjaar van onze universiteit.

Het eerste boek uit de collectie, gedrukt in 1614
Het eerste boek uit de collectie, gedrukt in 1614
Laatst gewijzigd:09 februari 2018 14:12

Meer nieuws

 • 21 december 2017

  Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017

  De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...

 • 26 oktober 2017

  Eerste transport Metamorfoze: UB-collecties gedigitaliseerd

  Donderdag 26 oktober arriveerde een vrachtwagen bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad om de eerste vracht boeken op te halen die in het kader van het Metamorfoze-project gedigitaliseerd gaan worden.