Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

20 Feb 2014: Lezing 'Portret van Rusland' door Pauline Michgelsen

13 februari 2014

Lezing: 'Portret van Rusland' door Pauline Michgelsen Donderdag

20 februari 2014 om 20:00 uur

Locatie: Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 9712 CP te Groningen

In Portret van Rusland vertelt Pauline Michgelsen de Russische geschiedenis aan de hand van iconen, parsoena's, loebki, romantische en realistische portretten, huizenhoge standbeelden, verboden foto's en nog veel meer. De Russische beeldende kunst is tenslotte even onlosmakelijke met de algemene Russische geschiedenis verbonden als veldslagen, Oorlog en Vrede, revoluties, de Notenkraker, tsaren en Stalin. Een kunstwerk is geen geïsoleerd object, maar deel van een groter geheel, een langer verhaal, een bredere geschiedenis.

Pauline Michgelsen begon in 1982 met haar studie Russische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en kwam in 1985 voor het eerst in Moskou. Tot die tijd interesseerde ze zich vooral voor avant-garde kunst - Kandinski, Malevitsj en de rest -, om ter plaatse te ontdekken dat er nog veel meer de moeite van het kijken waard was. En dat er talloze lijnen lopen die stromingen en stijlen even onzichtbaar als onherroepelijk verbinden.

Ze bezocht Rusland sindsdien nog tientallen malen, kwam er in ateliers, musea en kunstcentra, organiseerde tentoonstellingen, beheerde in Amsterdam een gastatelier voor kunstenaars uit de voormalige Sovjet-Unie en schrijft sinds 1985 over Russische kunst en cultuur. In 2013 bracht ze een deel van de vergaarde kennis bijeen in Portret van Rusland. Een kleine kunstgeschiedenis. Daarnaast werkt ze o.a. als tolk/vertaalster en taaldocente.

Over Portret van Rusland:

"Een fantastische inleiding in de Russische kunstgeschiedenis, die des te aantrekkelijker is, omdat ze zo persoonlijk is", aldus Dr. Sjeng Scheijen.

Prof. Dr. Ellen Rutten, hoogleraar Slavische Literatuur en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft het boek voor aan de eerstejaars studenten Slavistiek.

Laatst gewijzigd:10 juli 2014 15:36

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....