Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

20 Feb 2014: Lezing 'Portret van Rusland' door Pauline Michgelsen

13 February 2014

Lezing: 'Portret van Rusland' door Pauline Michgelsen Donderdag

20 februari 2014 om 20:00 uur

Locatie: Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 9712 CP te Groningen

In Portret van Rusland vertelt Pauline Michgelsen de Russische geschiedenis aan de hand van iconen, parsoena's, loebki, romantische en realistische portretten, huizenhoge standbeelden, verboden foto's en nog veel meer. De Russische beeldende kunst is tenslotte even onlosmakelijke met de algemene Russische geschiedenis verbonden als veldslagen, Oorlog en Vrede, revoluties, de Notenkraker, tsaren en Stalin. Een kunstwerk is geen geïsoleerd object, maar deel van een groter geheel, een langer verhaal, een bredere geschiedenis.

Pauline Michgelsen begon in 1982 met haar studie Russische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en kwam in 1985 voor het eerst in Moskou. Tot die tijd interesseerde ze zich vooral voor avant-garde kunst - Kandinski, Malevitsj en de rest -, om ter plaatse te ontdekken dat er nog veel meer de moeite van het kijken waard was. En dat er talloze lijnen lopen die stromingen en stijlen even onzichtbaar als onherroepelijk verbinden.

Ze bezocht Rusland sindsdien nog tientallen malen, kwam er in ateliers, musea en kunstcentra, organiseerde tentoonstellingen, beheerde in Amsterdam een gastatelier voor kunstenaars uit de voormalige Sovjet-Unie en schrijft sinds 1985 over Russische kunst en cultuur. In 2013 bracht ze een deel van de vergaarde kennis bijeen in Portret van Rusland. Een kleine kunstgeschiedenis. Daarnaast werkt ze o.a. als tolk/vertaalster en taaldocente.

Over Portret van Rusland:

"Een fantastische inleiding in de Russische kunstgeschiedenis, die des te aantrekkelijker is, omdat ze zo persoonlijk is", aldus Dr. Sjeng Scheijen.

Prof. Dr. Ellen Rutten, hoogleraar Slavische Literatuur en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft het boek voor aan de eerstejaars studenten Slavistiek.

Last modified:10 July 2014 3.36 p.m.

More news

 • 09 October 2018

  What the world really needs to know about leadership

  ‘Do you know how often organizations select the wrong manager?’, asks Janka Stoker. ‘Recent research carried out by Gallup shows that this happens in a staggering 82% of cases! These managers were often chosen just because they happened to be very...

 • 02 October 2018

  Young Academy Groningen welcomes eight new members

  The Young Academy Groningen (YAG) has appointed eight new members from diverse disciplines at the University of Groningen. Dr Laura Bringmann, dr Jan Willem Bolderdijk, dr Nanna Hilton, dr Tina Kretschmer, dr Jocelien Olivier, dr Saskia Peels, dr Marleen...

 • 02 October 2018

  Peter van Kampen on the collaboration with German institutions

  The fourth-largest economy in the world lies just 50 km east of Groningen. Although the physical border with Germany may no longer amount to much, there are mental barriers that make collaboration between Dutch companies and the German profit and non-profit...