Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grant for Energy-based analysis and control of the grid

04 februari 2014

Dealing with uncertainty and markets (ENBARK)

The NWO-programme ‘Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems’ (URSES) (Topsector Energy) awarded the University of Groningen a grant of 600,000 EUR to develop a new approach for the modeling, analysis and control of smart grids based on energy functions. Prof.ir. Claudio De Persis of the Groningen Research institute of Technology and Management (ITM) will lead the research team which includes prof. Arjan van der Schaft and prof. Jacquelien Scherpen as well as colleagues from the Delft University of Technology, DNV KEMA and TSO TenneT.

The research focuses on dynamic pricing algorithms that formulate the maximization of the social welfare as the stabilization of an equilibrium point. The combination of economic and energy considerations in a unifying energy-based framework has no precedent in the literature and will lead to a breakthrough in how future smart grids will be operated.

For more information:
http://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2014/nwo-en-shell-investeren-65-miljoen-euro-in-slimme-energiesystemen.html

Laatst gewijzigd:27 augustus 2014 12:23

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...