Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grant for Energy-based analysis and control of the grid

04 februari 2014

Dealing with uncertainty and markets (ENBARK)

The NWO-programme ‘Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems’ (URSES) (Topsector Energy) awarded the University of Groningen a grant of 600,000 EUR to develop a new approach for the modeling, analysis and control of smart grids based on energy functions. Prof.ir. Claudio De Persis of the Groningen Research institute of Technology and Management (ITM) will lead the research team which includes prof. Arjan van der Schaft and prof. Jacquelien Scherpen as well as colleagues from the Delft University of Technology, DNV KEMA and TSO TenneT.

The research focuses on dynamic pricing algorithms that formulate the maximization of the social welfare as the stabilization of an equilibrium point. The combination of economic and energy considerations in a unifying energy-based framework has no precedent in the literature and will lead to a breakthrough in how future smart grids will be operated.

For more information:
http://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2014/nwo-en-shell-investeren-65-miljoen-euro-in-slimme-energiesystemen.html

Laatst gewijzigd:27 augustus 2014 12:23

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...