Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grant for Energy-based analysis and control of the grid

04 februari 2014

Dealing with uncertainty and markets (ENBARK)

The NWO-programme ‘Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems’ (URSES) (Topsector Energy) awarded the University of Groningen a grant of 600,000 EUR to develop a new approach for the modeling, analysis and control of smart grids based on energy functions. Prof.ir. Claudio De Persis of the Groningen Research institute of Technology and Management (ITM) will lead the research team which includes prof. Arjan van der Schaft and prof. Jacquelien Scherpen as well as colleagues from the Delft University of Technology, DNV KEMA and TSO TenneT.

The research focuses on dynamic pricing algorithms that formulate the maximization of the social welfare as the stabilization of an equilibrium point. The combination of economic and energy considerations in a unifying energy-based framework has no precedent in the literature and will lead to a breakthrough in how future smart grids will be operated.

For more information:
http://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2014/nwo-en-shell-investeren-65-miljoen-euro-in-slimme-energiesystemen.html

Laatst gewijzigd:27 augustus 2014 12:23

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...