RUG doet uniek archeologisch onderzoek onder kerk Garsthuizen

12 februari 2014

Onder leiding van bijzonder hoogleraar Archeologie en Maatschappij Henny Groenendijk start de Rijksuniversiteit Groningen in februari archeologisch onderzoek in een wierde, onder de kerk in Garsthuizen. Het onderzoek is uniek te noemen, omdat er nog nooit archeologisch onderzoek is geweest in de wierde zelf, en ook weinig in de omgeving. Naast de bijzonder hoogleraar zijn ook twee Archeologie-studenten van de RUG bij het project betrokken.

Nieuwe toekomst kerk Garsthuizen

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in verband met een nieuwe toekomst van de vervallen kerk in Garsthuizen. Renovatie bleek niet meer tot de mogelijkheden te behoren, waarna Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen (SRKG) en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) hebben besloten een vervangend gebouw te realiseren. Alvorens deze plannen uit te voeren wilde men archeologisch onderzoek laten uitvoeren. Naast kennisverdieping en nieuwe vondsten in de wierde, is daarbij vooral ook de verbondenheid met het dorp en haar bewoners een belangrijk uitgangspunt. Bewoners zijn daarom gevraagd te participeren in de graafwerkzaamheden.

Laatst gewijzigd:21 maart 2016 12:24