Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Claudio De Persis en Linda Steg starten onderzoek naar slimme energiesystemen met geld van NWO en Shell

30 januari 2014

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Shell kennen gezamenlijk 6,5 miljoen euro toe aan elf onderzoeksprojecten op het gebied van slimme energiesystemen, waarvan twee aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uitgangspunt is dat de onderzoeksresultaten tot toepassingen gaan leiden.

Van het thuis opwekken van elektriciteit met zonnepanelen tot het aanhaken van de elektrische auto op het net: er is vraag naar meer intelligentie in het elektriciteitsnetwerk. Slimme energiesystemen zijn van groot belang voor een betrouwbare levering van energie en voor het betaalbaar houden van elektriciteit uit nieuwe energiebronnen. Daarom gaat er multidisciplinair onderzoek plaatsvinden naar technologieën, algoritmen en ICT die de overgang naar slimme en duurzame energiesystemen kunnen versnellen. Ook zal de maatschappelijke kant van de transitie naar dergelijke energiesystemen onderzocht worden. De projecten maken onderdeel uit van het NWO-onderzoeksprogramma Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems (URSES).

De twee gehonoreerde RUG-projecten zijn: ‘Energy-based analysis and control of the grid: dealing with uncertainty and markets’, door prof.dr. C.(Claudio) De Persis en ‘Realizing the smart grid: aligning consumer behaviour with technological opportunities’ door prof.dr. L.(Linda) Steg.

Bron: persbericht NWO

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:55

Meer nieuws