Lezing - De Kaspische Zee: olie, water en vuur

30 januari 2014

Op donderdag 30 januari 2014 organiseert het Centre for Russian Studies een lezing "De Kaspische Zee: olie, water en vuur".
De lezing zal in het Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 te Groningen om 20.00 uur plaatsvinden.

Toegang: gratis

De Kaspische zee is een gebied dat tot de verbeelding spreekt: vanuit economisch perspectief is het een regio met grote oliereserves. Ook politiek gezien is het een bijzonder interessante regio met landen als Rusland, Iran, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Kazachstan. Vanuit geologisch perspectief is de regio ook bijzonder interessant: er is sprake van grote veranderingen in het hoogteniveau van de Kaspische zee. Omdat de Kaspische zee een gesloten bassin is, kunnen hoogteniveaus honderd keer sneller stijgen of dalen dan in een oceaan. De gevolgen van zulke veranderingen zijn groot voor de mensen en de infrastructuur rondom de Kaspische zee.

In zijn lezing gaat geoloog Salomon Kroonenberg in op deze problematiek en vertelt ook nog eens over olievelden en moddervulkanen in Azerbeidzjan. Zijn lezing belooft een interessante mengelmoes te worden van geografie en maatschappelijke problematiek. De Kaspische zee als interessante mengelmoes van olie, water, vuur en mensen.

Salomon Kroonenberg (1947) is emeritushoogleraar geologie aan de TU in Delft en ere-hoogleraar aan de Moskouse staatsuniversiteit. In zijn veelgelezen populairwetenschappelijke boeken De Menselijke maat: de aarde over tienduizend jaar (2006) en Waarom de hel naar zwavel stinkt (2011) schreef hij ook al eerder over de Kaspische zee.

Laatst gewijzigd:10 juli 2014 14:17