Bijzondere aanwinst: Atlas der Neederlanden

29 januari 2014

De afdeling Bijzondere Collecties heeft een bijzondere aanwinst verworven: een facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden, een atlas die in meer dan 600 kaarten laat zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden vorm gekregen heeft.

Groot en compleet

De Atlas der Neederlanden is waarschijnlijk de grootste en meest complete atlas van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die ooit werd samengesteld in de gehele geschiedenis van de Lage Landen tot 1815. Dit immense verzamelwerk, bestaande uit negen zware, in leer gebonden foliobanden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaartbladen uit de late zeventiende, de achttiende en de vroege negentiende eeuw, geeft een gedetailleerd topografisch totaalbeeld van Nederland en, deels, België zoals onze landen waren in de periode tot en met de Franse Tijd en de jaren onmiddellijk daarna.

De Universiteitsbibliotheek Groningen heeft deze nieuwe facsimile-uitgave van de Atlas aangeschaft, opdat de geschiedenis van de Nederlandse cartografie ook hier tot in detail kan worden bestudeerd en onderwezen.

• Band VII heeft als titel: Vriesland, Groningen & Drenthe en ligt op de zaal Bijzondere Collecties (3e verdieping Universiteitsbibliotheek) in de vitrine.
  • Band X is een handzame Toelichting op alle kaarten en afbeeldingen van het geheel.

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 14:09