Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bijzondere aanwinst: Atlas der Neederlanden

29 januari 2014

De afdeling Bijzondere Collecties heeft een bijzondere aanwinst verworven: een facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden, een atlas die in meer dan 600 kaarten laat zien hoe het Koninkrijk der Nederlanden vorm gekregen heeft.

Groot en compleet

De Atlas der Neederlanden is waarschijnlijk de grootste en meest complete atlas van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die ooit werd samengesteld in de gehele geschiedenis van de Lage Landen tot 1815. Dit immense verzamelwerk, bestaande uit negen zware, in leer gebonden foliobanden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaartbladen uit de late zeventiende, de achttiende en de vroege negentiende eeuw, geeft een gedetailleerd topografisch totaalbeeld van Nederland en, deels, België zoals onze landen waren in de periode tot en met de Franse Tijd en de jaren onmiddellijk daarna.

De Universiteitsbibliotheek Groningen heeft deze nieuwe facsimile-uitgave van de Atlas aangeschaft, opdat de geschiedenis van de Nederlandse cartografie ook hier tot in detail kan worden bestudeerd en onderwezen.

 • Band VII heeft als titel: Vriesland, Groningen & Drenthe en ligt op de zaal Bijzondere Collecties (3e verdieping Universiteitsbibliotheek) in de vitrine.
 • Band X is een handzame Toelichting op alle kaarten en afbeeldingen van het geheel.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 14:09

Meer nieuws

 • 21 december 2017

  Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017

  De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...

 • 26 oktober 2017

  Eerste transport Metamorfoze: UB-collecties gedigitaliseerd

  Donderdag 26 oktober arriveerde een vrachtwagen bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad om de eerste vracht boeken op te halen die in het kader van het Metamorfoze-project gedigitaliseerd gaan worden.