Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw perspectief op relatie tussen hoofdkantoor en dochteronderneming [PhD Dut Vo, 20 januari]

16 januari 2014

De verdeling van besluitvormingsautonomie tussen hoofdkantoor en dochterondernemingen is een van de belangrijkste strategische beslissingen die een multinational moet maken. Van Dut Vo biedt in zijn proefschrift een nieuw perspectief op de relatie tussen het hoofdkantoor en de dochterondernemingen van een zogenaamde multinational enterprise (MNE), met speciale aandacht voor dochterondernemingen in Centraal en Oost-Europa.

Vo concludeert dat MNE's te maken hebben met een wisselwerking: bij een grotere afstand van het thuisland is het waarschijnlijker dat het hoofdkantoor op de lokale expertise en kennis van de dochteronderneming vertrouwt, vooral in sterk geïnstitutionaliseerde landen waar lokale inbedding belangrijk is.

Als de afstand toeneemt, dan neemt de mate van besluitvormingsautonomie af, terwijl voor meer innovatie zowel het laagste als het hoogste niveau van besluitvormingsautonomie van de dochteronderneming het beste is. Deze conclusie is een afspiegeling van het belangrijkste en bekendste spanningsveld bij internationale bedrijven: hoe de beste balans te vinden tussen lokaal reactievermogen en mondiale coördinatie en integratie.

Curriculum vitae

Dut Van Vo voltooide de Research Master Economics and Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij de afdeling Global Economics and Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op maandag 20 januar (14.30) bij prof.dr. S. Beugelsdijk. De titel van het proefschrift is: Subsidiary decision-making autonomy in multinational enterprises. Vo werkt tegenwoordig aan de Can Tho University in Vietnam.

Laatst gewijzigd:10 juli 2014 13:14
printView this page in: English

Meer nieuws