Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse economen voorspellen medailleklassement Sotsji: 6 keer goud voor Nederland

24 januari 2014

Nederland gaat volgens het model van de economiestudent Fabian ten Kate en economen Gerard Kuper en Elmer Sterken bij de Olympische Winterspelen in Sotsji 14 medailles behalen, waarvan 6 maal goud, 5 zilver en 3 brons.

Ten Kate, Kuper en Sterken publiceren de voorspellingen in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten van 24 januari 2014.

Nederland op 7e plaats

Nederland zal een 7e plaats in het medailleklassement behalen. De strijd om de toppositie in het medailleklassement is hevig. Naar verwachting zal Rusland de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk weten te winnen.

De modelvoorspellingen zijn gebaseerd op eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische evenementen.

De afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot kunnen zijn. De voorspelling voor de Spelen in Vancouver blijkt achteraf nog het best:

2002 Salt Lake City

Voorspelling: 2 goud, 2 zilver, 3 brons (7), 12e positie in het klassement

Uitkomst: 3 goud, 5 zilver, 0 brons (8), 9e positie in het klassement

2006 Turijn

Voorspelling: 2 goud, 3 zilver, 2 brons (7), 12e positie in het klassement

Uitkomst: 3 goud, 2 zilver, 4 brons (9), 10e positie in het klassement

2010 Vancouver

Voorspelling: 4 goud, 4 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement

Uitkomst: 4 goud, 1 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement

College voor scholieren

Een van de onderzoekers, prof. Sterken, presenteert op vrijdag 24 januari de voorspelling en de methode achter de voorspelling aan scholieren. Dit college van de RUG Scholierenacademie zal door ongeveer negentig leerlingen worden bezocht.
Laatst gewijzigd:01 februari 2018 14:28

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 08 oktober 2018

  Morele oordelen over mensen met overgewicht funest voor hun motivatie gezonder te leven

  Mensen met overgewicht en obesitas hebben te maken met allerlei negatieve vooroordelen. Vooral morele veroordelingen van mensen met overgewicht en obesitas blijken enorm schadelijk voor hun motivatie om gezonder te eten en meer te bewegen. Dat concluderen...

 • 02 oktober 2018

  Tweede GDBC-event in DOT: komt u ook?

  Op dinsdag 13 november vindt het tweede event van het Groningen Digital Business Centre (GDBC) plaats. Na de geslaagde opening op 3 april, heeft GDBC wederom een inspirerend programma voor u opgesteld. We nodigen u graag uit in DOT Groningen om de...