Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Minister Kamp benoemt FEB professor Van Manen: commissie toezicht op goed bestuur bij bedrijven

20 december 2013
Van Manen
Van Manen

Professor Jaap van Manen, van de sectie Corporate Governance, Vakgroep Accountancy van de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot voorzitter van de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code (code Tabaksblatt). Minister Kamp van Economische Zaken heeft de nieuwe commissie ingesteld om de naleving van de Nederlandse code voor goed bestuur te controleren. De benoemingsperiode is vier jaar.

De Monitoring Commissie zet het werk voort van de commissies Frijns en Streppel. Volgens Minister Kamp wordt goed bestuur in het bedrijfsleven het best gestimuleerd door afspraken die bedrijven onderling maken en waar ze elkaar toe aanzetten: “Zelfregulering door een gedragscode waarbij de naleving effectief door een onafhankelijke commissie wordt bewaakt, vermindert de noodzaak van nieuwe regels vanuit de overheid, ” aldus Kamp.

Gedragscode

De gedragscode moet verantwoord en transparant bestuur van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven stimuleren. De commissie ziet hier op toe door jaarlijks aan het kabinet te rapporteren over de naleving van de gedragscode. Naast toezien op naleving, heeft de commissie ook tot taak om te signaleren hoe de gedragscode actueel en effectief blijft. Naast professor Jaap van Manen als voorzitter zijn de nieuwe leden van de commissie Barbara Baarsma, Else Bos, Ieke van den Burg, Sietze Hepkema, Robert Jan van de Kraats en Hélène Vletter-van Dort.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...