Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Minister Kamp benoemt FEB professor Van Manen: commissie toezicht op goed bestuur bij bedrijven

20 december 2013
Van Manen
Van Manen

Professor Jaap van Manen, van de sectie Corporate Governance, Vakgroep Accountancy van de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot voorzitter van de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code (code Tabaksblatt). Minister Kamp van Economische Zaken heeft de nieuwe commissie ingesteld om de naleving van de Nederlandse code voor goed bestuur te controleren. De benoemingsperiode is vier jaar.

De Monitoring Commissie zet het werk voort van de commissies Frijns en Streppel. Volgens Minister Kamp wordt goed bestuur in het bedrijfsleven het best gestimuleerd door afspraken die bedrijven onderling maken en waar ze elkaar toe aanzetten: “Zelfregulering door een gedragscode waarbij de naleving effectief door een onafhankelijke commissie wordt bewaakt, vermindert de noodzaak van nieuwe regels vanuit de overheid, ” aldus Kamp.

Gedragscode

De gedragscode moet verantwoord en transparant bestuur van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven stimuleren. De commissie ziet hier op toe door jaarlijks aan het kabinet te rapporteren over de naleving van de gedragscode. Naast toezien op naleving, heeft de commissie ook tot taak om te signaleren hoe de gedragscode actueel en effectief blijft. Naast professor Jaap van Manen als voorzitter zijn de nieuwe leden van de commissie Barbara Baarsma, Else Bos, Ieke van den Burg, Sietze Hepkema, Robert Jan van de Kraats en Hélène Vletter-van Dort.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...