Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

2013 drukste jaar ooit voor Universiteitsbibliotheek

20 december 2013

Het is in 2013 drukker dan ooit geweest in de Universiteitsbibliotheek. Op zaterdag 14 december is het bezoekrecord officieel verbroken: de teller sprong toen op de 1,6 miljoen. In 2012 bleef de teller net iets onder de 1,5 miljoen steken.

Verruimde openingstijden en toenemende studiedruk

De trend van een groeiend bezoek signaleert de Universiteitsbibliotheek al langer. Zo kon oktober 2013 al worden uitgeroepen tot drukste maand ooit met 216.801 bezoeken. Het toenemend bezoek wordt deels verklaard door de verruimde openingstijden. Als andere oorzaak benoemt Albert van der Kloet, hoofd interne dienst bij de UB, de toenemende studiedruk. “Vroeger zagen we hele duidelijke pieken in het bezoek. Aan de start van het studiejaar en rond tentamenperiodes was het erg druk. De weken daaromheen juist rustig. Deze pieken zien we nu niet meer: het is nu eigenlijk constant druk.”

Renovatie: UB2020

Het intensieve gebruik van de UB betekent een uitdaging als het gaat om het optimaliseren van de populaire studieplek. Daarom wordt er uitgekeken naar de aanstaande renovatie onder de noemer “UB2020”. De renovatieplannen zijn afgestemd op het toenemend aantal bezoeken. Zo worden er extra studieplekken gecreëerd, maar ook andere faciliteiten zoals toiletgroepen worden uitgebreid. Bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Marjolein Nieboer legt uit: “Met een dergelijke toename van het aantal bezoeken vind ik het des te urgenter om te investeren in een duurzamer gebouw met optimale publieksvoorzieningen.”

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 december 2017

  Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017

  De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...

 • 26 oktober 2017

  Eerste transport Metamorfoze: UB-collecties gedigitaliseerd

  Donderdag 26 oktober arriveerde een vrachtwagen bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad om de eerste vracht boeken op te halen die in het kader van het Metamorfoze-project gedigitaliseerd gaan worden.