Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scriptieprijs van 2500 euro voor Bastiaan Hanewacker, MSc Finance FEB

13 december 2013
take overs

De master scriptie waarmee Bastiaan Hanewacker dit jaar afstudeerde in de MSc Finance aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen, is gisteren gehonoreerd met de Eumedion scriptieprijs 2013. Hanewacker onderzocht ondernemingen die zich actief beschermen tegen vijandige overnames en ontdekte dat deze beschermingsconstructies de waarde van het bedrijf niet aantasten.

Eumedion is een organisatie van 70 institutionele beleggers die de corporate governance en duurzaamheidsprestaties van beursgenoteerde bedrijven willen verbeteren. De prijs ter waarde van 2500 euro wordt jaarlijks toegekend aan de beste afstudeerscriptie die goed ondernemingsbestuur en/of duurzaamheid als hoofdonderwerp heeft.

Bastiaan Hanewacker's prijswinnende scriptie is getiteld 'The influence of anti-takeover provisions on acquirer returns in continental Europe and the UK’. Professor Niels Hermes en dr. Lammertjan Dam begeleidden het onderzoek van uit de FEB.

Hoog niveau

Volgens de jury [dr. Frank Jan de Graaf (UvA), dr. Karen Maas (EUR), prof.mr. Marco Nieuwe Weme (Radboud) en prof. mr. Geert Raaijmakers (VU)] is de scriptie van hoog niveau, mede gezien de diepgang van de analyse. Hanewacker heeft een voor de praktijk en de wetenschap moeilijk onderwerp ter hand genomen: de impact van beschermingsconstructies op het rendement van de onderneming. De jury was unaniem en moedigt de prijswinnaar dan wel zijn begeleiders aan verder onderzoek op dit terrein te doen en het stuk in te sturen voor een conferentie.

Geen negatief effect

Het onderzoek van Hanewacker laat op basis van een Europese dataset zien dat beschermingsconstructies geen negatief verband hebben met de waarde van de onderneming. Hij suggereert zelfs dat beschermingsconstructies waarde-vernietigende overnames verminderen en dat beschermingsconstructies in Europa positief kunnen werken.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38
printView this page in: English

Meer nieuws