Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 40

27 november 2013
Unifocus 27 november
unifocus

Opinie

‘Overstap naar grootschalig gebruik van LNG gouden kans voor Nederland’

Om een brede acceptatie van milieuvriendelijkere brandstoffen zoals (bio)LNG mogelijk te maken, is een nieuw distributienetwerk nodig. Daarbij gaan vraag en aanbod hand in hand. De ontwikkelde faciliteiten kunnen de positie van Nederland als transportland en LNG-distributeur versterken. Bovendien is de verworven logistieke kennis een uitstekend exportproduct. Dat zegt Iris Vis, hoogleraar Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen. › lees verder


Promoties

Te sexy rode snavel of buik versnelt veroudering

Mirre Simons onderzocht de relatie tussen seksuele signalen, reproductie-eigenschappen en verouderingssnelheid bij zebravinken en stekelbaarzen. De rood gekleurde snavels van zebravinken en buiken van stekelbaarsmannetjes hebben een seksuele aantrekkingskracht, die goede vooruitzichten bieden op een succesvolle voortplanting (conceptie, nest- en broedzorg). Zebravinken met een minder rode snavel dan gemiddeld bleken inderdaad minder lang te leven dan die met een ‘normaal’ aantrekkelijk uiterlijk. Overdrijving kan echter fataal zijn: Simons toont namelijk aan dat ook zebravinken met een rodere snavel dan gemiddeld eerder sterven. En een stekelbaarsmannetje dat voortdurend bezig is met het repareren van zijn nest - dat steeds werd vernield door de onderzoeker – spaart zijn krachten door zich minder druk te maken om zijn uiterlijk: hij laat de kleur van zijn buik vervalen. › lees verder

Speciale hardloopschoen voorkomt overbelasting van enkel en voet

Een hardloopschoen met afwikkelingscorrectie zou mogelijk blessures, zoals een overbelaste achillespees, kunnen voorkomen. Ook zouden deze schoenen hardlopers met blessures aan de achillespees of voorvoet kunnen helpen bij de behandeling of preventie van deze blessures. Dat concludeert Sobhan Sobhani in zijn promotieonderzoek. › lees verder

Gemuteerde genen spelen belangrijke rol in ontstaan Hodgkin lymfoom

Het klassieke Hodgkin lymfoom (eerder bekend als ‘de ziekte van Hodgkin’) bestaat voor slechts een zeer klein deel uit tumorcellen en voor het overgrote deel uit normale immuuncellen. Die samenstelling maakt het Hodgkin lymfoom uniek, maar ook lastig te onderzoeken. Promovenda Yuxuan Liu bestudeerde de interactie tussen de tumorcellen en de omgeving, bracht in kaart in welke genen gemuteerd zijn en onderzocht het mechanisme dat leidt tot verlies van antigenen op de lichaamscellen (HLA-moleculen). › lees verder

Behoud waterbalans bij te veel zout verder ontrafeld

Een acute of chronische overbelasting van natrium, een van de bestanddelen van zout, leidt in de nier tot mechanismen waarmee de waterbalans zoveel mogelijk wordt hersteld. Eiwitkanalen die aquaporines worden genoemd, spelen hierin een belangrijke rol. UMCG-promovenda Silvana Della Penna bracht de moleculaire mechanismen in deze aquaporines in kaart waarmee het lichaam de waterbalans al dan niet kan regelen. › lees verder

Goedaardige levertumor blijkt gelinkt aan overgewicht

Uit observaties van patiënten die zijn geopereerd voor een goedaardige levertumor (hepatocellulair adenoom) is bekend dat een bepaald subtype vaak voorkomt bij mensen met overgewicht. UMCG-onderzoeker Jing Han onderzocht cellen in de directe omgeving van deze levertumoren om de moleculaire achtergrond met overgewicht in kaart te brengen. › lees verder

Onderzoek naar vooruitzichten van leverkanker

Hepatocellulair carcinoom, een kwaadaardige tumor die uitgaat van de levercellen, wordt vaak pas in een laat stadium vastgesteld. Hironori Kusano onderzocht in zijn promotieonderzoek twee factoren die de vooruitzichten van patiënten beïnvloeden, micro-vasculaire invasie (de aanwezigheid van tumorcellen in de kleine bloedvaten) en interferon-therapie. › lees verder

Medicijn remt ziekteproces syndroom van Sjögren mogelijk af

Het medicijn rituximab, een antistof die onder andere wordt gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, blijkt bij patiënten met het syndroom van Sjögren (SS) te leiden tot een vermindering van het ontstekingsproces in de speekselklier. Dat concludeert Rodney Pollard in zijn promotieonderzoek. › lees verder

Herhaaldelijk film kijken goed voor leren taal

Hoe kunnen studenten aan de Universiteit van Catho in Vietnam het beste Engels leren? Met een methode waarbij veel geoefend wordt met spreken en uitleg wordt gegeven over de grammatica? Of met een methode waarin een populaire film getoond wordt en alleen begrijpend luisteren centraal staat? De laatste methode is overtuigend effectiever, zo ontdekte promovenda Nguyen Hong. › lees verder

Meer controle over blokcopolymeren

Promotie Martin Faber › lees verder

Complexe netwerken reguleren

Promotie Hui Liu › lees verder

Regelsystemen onder controle

Promotie Nima Monshizadeh Naini › lees verder

Starburst in dwergstelsels werpt nieuw licht op evolutie heelal

Promotie Federico Lelli › lees verder

Over het toepassen van DNA in de chemie

Promotie Lorina Gjonaj › lees verder


Oratie

Genomic Medicine: een toekomstige zorg?

Het gebruik van nieuwe technieken in de genetica zal meer en meer routine worden, maar het begrijpen van alles wat we met die technieken vinden is nog een enorme uitdaging. Bovendien voldoet de huidige manier van het verzamelen en interpreteren van onderzoeksgegevens niet, stelt prof.dr. Rolf Sijmons in zijn oratie. We kunnen pas een grote sprong voorwaarts maken met ‘genomic medicine’ als we, op veel grotere schaal dan nu het geval is, onderzoeksgegevens nationaal en internationaal genereren en met elkaar gaan delen. Dat vraagt om een aanzienlijke inspanning van alle partijen, maar brengt het ideaal van ‘zorg op maat’ wel veel dichterbij. › lees verder


Personalia

Ben Feringa ontvangt Yamada-Koga Prize en Nagoya Gold Medal

Organisch chemicus prof.dr. Ben Feringa heeft deze maand twee belangrijke Japanse prijzen in ontvangst genomen voor zijn onderzoek naar de synthese van optisch actieve chemische verbindingen. Het betreft de Yamada-Koga Prize van de Japanese Society for Pharmaceutical Sciences en Nagoya Gold Medal prize. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen - My Microbes & Me

Human Parasites: Bad bugs or good company? - Lisette van Lieshout

2 december 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen - Cybercrime

Cyber security: how can we protect ourselves? - Ronald Prins | Kees de Vey Mestdagh

3 december 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Zijn wij racistisch? Drie mini-lezingen en discussie mmv. Jef de Jager, Barteld Kooi en Zihni Ozdil, debat olv Ali Al-Jaberi

4 december 2013 › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:44

Meer nieuws