Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Menno Hoogland bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie

13 november 2013
Hoogland

Dr. Menno L.P. Hoogland (1954) is per 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2018 aan de Faculteit der Letteren benoemd tot bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF).

Hij zal zich richten op het onderzoek van grafcontexten om tot inzichten te komen over het individu, de samenleving en haar ideeën over leven en dood. De leerstoel is gelieerd aan de Griekse archeologie aangezien deze de nadruk legt op de methodologie en theorie van de funeraire archeologie in Griekenland.

Hoogland

Over Hoogland

Hoogland studeerde Culturele antropologie met een specialisatie in prehistorie en fysische antropologie. Daarna promoveerde hij in de Archeologie, eveneens in Leiden. In 1980 nam hij deel aan de Spitsbergen expeditie van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en werkte mee aan de opgraving van een begraafplaats van Nederlandse walvisvaarders. Voor zijn promotieonderzoek richtte hij zich op de voor-koloniale archeologie van het eiland Saba. In vele opgravingsprojecten ontwikkelde hij een onderzoeksstrategie voor grafcontexten waarin archeothanatologie, isotopen, aDNA geintegreerd zijn met etnohistorisch en etnografische gegevens. Hij is momenteel tevens universitair hoofddocent Osteoarcheologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van het osteoarcheologisch laboratorium.

Zijn onderzoeksprogramma ‘Houses for the living and the dead’ leverde hem in 2004 een subsidie op van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sinds september is hij als senior onderzoeker betrokken bij het ERC Synergy programma Nexus1492 van Prof. dr. Corinne L. Hofman en geeft leiding aan het subproject Lifeways and deathways of indigenous peoples across the historical divide.

In Groningen gaat Hoogland samenwerken met Prof. dr. S. Voutsaki, hoogleraar Griekse archeologie, die geinteresseerd is in de studie van grafgebruiken vanuit een perspectief dat de bioarcheologie combineert met de contextuele analyse van grafgebruiken en archeologische theorie.

Meer informatie

Dr. M. Hoogland

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...