Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Menno Hoogland bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie

13 november 2013
Hoogland

Dr. Menno L.P. Hoogland (1954) is per 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2018 aan de Faculteit der Letteren benoemd tot bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF).

Hij zal zich richten op het onderzoek van grafcontexten om tot inzichten te komen over het individu, de samenleving en haar ideeën over leven en dood. De leerstoel is gelieerd aan de Griekse archeologie aangezien deze de nadruk legt op de methodologie en theorie van de funeraire archeologie in Griekenland.

Hoogland

Over Hoogland

Hoogland studeerde Culturele antropologie met een specialisatie in prehistorie en fysische antropologie. Daarna promoveerde hij in de Archeologie, eveneens in Leiden. In 1980 nam hij deel aan de Spitsbergen expeditie van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en werkte mee aan de opgraving van een begraafplaats van Nederlandse walvisvaarders. Voor zijn promotieonderzoek richtte hij zich op de voor-koloniale archeologie van het eiland Saba. In vele opgravingsprojecten ontwikkelde hij een onderzoeksstrategie voor grafcontexten waarin archeothanatologie, isotopen, aDNA geintegreerd zijn met etnohistorisch en etnografische gegevens. Hij is momenteel tevens universitair hoofddocent Osteoarcheologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van het osteoarcheologisch laboratorium.

Zijn onderzoeksprogramma ‘Houses for the living and the dead’ leverde hem in 2004 een subsidie op van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sinds september is hij als senior onderzoeker betrokken bij het ERC Synergy programma Nexus1492 van Prof. dr. Corinne L. Hofman en geeft leiding aan het subproject Lifeways and deathways of indigenous peoples across the historical divide.

In Groningen gaat Hoogland samenwerken met Prof. dr. S. Voutsaki, hoogleraar Griekse archeologie, die geinteresseerd is in de studie van grafgebruiken vanuit een perspectief dat de bioarcheologie combineert met de contextuele analyse van grafgebruiken en archeologische theorie.

Meer informatie

Dr. M. Hoogland

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.