Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Menno Hoogland bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie

13 november 2013
Hoogland

Dr. Menno L.P. Hoogland (1954) is per 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2018 aan de Faculteit der Letteren benoemd tot bijzonder hoogleraar Funeraire Archeologie en Archeothanatologie. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF).

Hij zal zich richten op het onderzoek van grafcontexten om tot inzichten te komen over het individu, de samenleving en haar ideeën over leven en dood. De leerstoel is gelieerd aan de Griekse archeologie aangezien deze de nadruk legt op de methodologie en theorie van de funeraire archeologie in Griekenland.

Hoogland

Over Hoogland

Hoogland studeerde Culturele antropologie met een specialisatie in prehistorie en fysische antropologie. Daarna promoveerde hij in de Archeologie, eveneens in Leiden. In 1980 nam hij deel aan de Spitsbergen expeditie van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en werkte mee aan de opgraving van een begraafplaats van Nederlandse walvisvaarders. Voor zijn promotieonderzoek richtte hij zich op de voor-koloniale archeologie van het eiland Saba. In vele opgravingsprojecten ontwikkelde hij een onderzoeksstrategie voor grafcontexten waarin archeothanatologie, isotopen, aDNA geintegreerd zijn met etnohistorisch en etnografische gegevens. Hij is momenteel tevens universitair hoofddocent Osteoarcheologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van het osteoarcheologisch laboratorium.

Zijn onderzoeksprogramma ‘Houses for the living and the dead’ leverde hem in 2004 een subsidie op van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sinds september is hij als senior onderzoeker betrokken bij het ERC Synergy programma Nexus1492 van Prof. dr. Corinne L. Hofman en geeft leiding aan het subproject Lifeways and deathways of indigenous peoples across the historical divide.

In Groningen gaat Hoogland samenwerken met Prof. dr. S. Voutsaki, hoogleraar Griekse archeologie, die geinteresseerd is in de studie van grafgebruiken vanuit een perspectief dat de bioarcheologie combineert met de contextuele analyse van grafgebruiken en archeologische theorie.

Meer informatie

Dr. M. Hoogland

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...