Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

21 november in Spraakmakende boeken: Het verdriet van de engelen

12 november 2013

Jón Kalman Stefánsson: Het verdriet van de engelen (Anthos, 2012)

Spreker drs. Roald van Elswijk
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 21 november 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

IJsland kent een eeuwenlange literaire traditie, die begint met de middeleeuwse sagaliteratuur en eindigt bij hedendaagse schrijvers als Sjón, Guðbergur Bergsson en Jón Kalman Stefánsson. Van laatstgenoemde auteur verscheen een bekroonde romantrilogie, die ook in het Nederlands vertaald is. Het tweede, poëtische deel in de reeks, Het verdriet van de engelen (Harmur englanna, 2009) staat in deze lezing centraal. De onherbergzame schoonheid van IJsland vormt de koude achtergrond van deze roman vol filosofische gedachten, waarin de kracht van woorden centraal staat. Je zou het boek wellicht kunnen kwalificeren als minimal music, in literaire vorm gegoten.

Feitelijk gebeurt er maar weinig: een naamloze, spraakzame jongen moet samen met een zwijgzame postbode in een afgelegen streek post bezorgen. Met subtiele variaties op het thema, weet de auteur echter een verhaal te creëren over een barre tocht door de sneeuw, waarin je als lezer compleet wordt meegesleurd. Het verdriet van de engelen staat vol lyrische, meanderende zinnen, waar Stefánssons achtergrond als dichter duidelijk in doorklinkt. Volgens Het Parooll is het taalgebruik in deze roman zó mooi, “dat je alle zinnen uit het hoofd wilt kennen”.      

In zijn lezing gaat Roald van Elswijk nader in op Jón Kalman Stefánssons taalgebruik en de kracht van woorden versus die van het zwijgen. Ook zal hij Het verdriet van de engelen plaatsen in een bredere context van IJslandse literatuur die de afgelopen jaren in het Nederlands vertaald is.

Over Spraakmakende boeken

Spraakmakende Boeken is een jaarlijkse reeks van zeven lezingen over literatuur voor een breed publiek. Op zeven vaste avonden wordt een literair werk besproken dat op het moment sterk in de belangstelling staat. Vooraanstaande specialisten, veelal verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgen deze lezingen. De toegang is voor iedereen gratis.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.