Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Olmo González-Magaña

29 november 2013
Olmo González-Magaña
Olmo González-Magaña

Op 29 november zal Olmo González-Magaña zijn proefschrift 'Ionization-induced fragmentation dynamics of isolated complex biomolecules' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 12:45 uur

Promotores: R. Hoekstra en T. Schlathölter

KVI-studie naar de effecten van straling op complexe biomoleculen

Onderzoek naar de biologische schade van straling wordt al uitgevoerd sinds de ontdekking van ioniserende straling. Naast bescherming tegen straling zijn de ontwikkelingen in de radiotherapie de laatste tien jaar een belangrijke reden om hierover kennis te vergaren.

Conventionele radiotherapie maakt gebruik van elektronen- en röntgenstraling om tumoren te bestrijden. De dosisverdeling van protonen en zware ionen is echter zodanig dat de effectiviteit van radiotherapie significant kan toenemen.

Nauwkeurige bestudering van de interactie tussen complexe biomoleculen en protonen of zware ionen is daarom van cruciaal belang voor de verbetering van moderne radiotherapietechnieken. Kennis over fundamentele processen in deze kleinste bouwsteenmoleculen kan namelijk nog niet goed vertaald worden naar biologische relevantie.

De experimenten werden uitgevoerd met een op het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) ontwikkelde opstelling voor massaspectrometrische analyse met daarin geïntegreerd een elektrospray-ionisatiebron en een elektromagnetische val voor de te bestuderen molecuul-ionen.

Proefschrift Olmo González-Magaña
Volledige tekst proefschrift

Elektrospray-ionisatie is een methode om grote biomoleculeculaire ionen, zoals DNA en eiwitten, in de gasfase te brengen zonder dat deze uit elkaar vallen. De elektromagnetische val wordt gebruikt om moleculen te verzamelen zodat de dichtheid van moleculen hoog genoeg is om een bestralingsexperiment te doen. Nadat het wolkje moleculen bestraald is, analyseerde González de inhoud van de val met behulp van vluchttijdspectrometrie.

Olmo González Magaña (Mexico, 1981) studeerde aan de Universidad Nacional Autónoma de Mexico. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...