Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Macht en integratie in waardeketens [PhD Boyana Petkova, 18 november]

16 november 2013

Supply chains: hedendaagse economieën zijn gebaseerd op de sequentiële verdeling van taken tussen bedrijven. Daarbij voegen verschillende bedrijven waarde toe aan een halffabricaat totdat er uiteindelijk een product ontstaat dat gereed is voor de consument.

Boyana Petkova onderzocht het verband tussen macht en integratie in dergelijke waardeketens (‘supply chains’). Zij laat ziet dat bedrijven hun macht gebruiken om keten-integratie in hun voordeel te vormen. Petkova beargumenteert dat de baten, kosten en risico’s verschillend zijn voor drie vormen van ketenintegratie (ketenbestuur, de betrokkenheid van leveranciers in de besluitvorming van kopers, en transactiespecifieke investeringen). Zij toont aan dat macht daardoor verschillende effecten heeft op de diverse integratievormen.

Petkova stelt dat we af moeten van een negatief beeld van macht en meer oog moeten hebben voor de positieve kanten. Macht moet niet alleen geassocieerd worden met machtsmisbruik en andere negatieve zaken, maar we moeten ook beseffen dat macht kan betekenen dat een bedrijf iets bijzonder goed kan (en dus bijzondere competenties heeft ontwikkeld) in vergelijking met de concurrentie.

CV

Boyana Petkova studeerde Industrial Engineering & Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek binnen de vakgroep Operations van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze promoveert op 18 november 2013 (9.00u) bij prof.dr. H.B.M. Molleman. De titel van het proefschrift is: Power and supply chain integration.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 14:20
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 17 augustus 2018

  Lokale Lasten Calculator maakt vergelijken belastingen eenvoudig

  Voor het eerst kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Vandaag presenteert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen...