Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Revolutionair ventilatiesysteem BaOpt ook naar UB?

Beter binnenklimaat en flinke besparing op energiekosten
12 november 2013

De Rijksuniversiteit Groningen kan flink wat geld besparen op energiekosten en tegelijkertijd een beter binnenklimaat realiseren. Dit blijkt uit een proef met een nieuw ventilatiesysteem van BaOpt in de Aula van het Academiegebouw. De uitkomsten wijzen op een flinke verbetering van de luchtkwaliteit, een constante temperatuur en een fors lager energieverbruik.

‘We hebben het nieuwe systeem getest in de aula tijdens de opening van het academisch Jaar op maandag 2 september,’ vertelt Peter Hartman, installatiedeskundige van het Facilitair Bedrijf. ‘We weten uit ervaring dat de binnentemperatuur daar snel stijgt en dat de luchtverversing onder de maat is.’

Rookproeven in de aula van het Academiegebouw
Rookproeven in de aula van het Academiegebouw

Behaaglijker én energiezuiniger

De luchtkwaliteit in Aula van het Academiegebouw wordt voortdurend door Hartman gemeten. In de zaal zijn op verschillende hoogtes thermometers aangebracht. Ook meet hij de CO2-vervuiling van de lucht. Via rookproeven is de verbeterde luchtcirculatie in beeld gebracht. Hartman spreekt van een geslaagd experiment. ‘De data geven bovendien aan dat naast een behaaglijk leefklimaat we ook nog eens circa 30% energie besparen.’

Werking van het BaOpt-systeem

Het BaOpt-regelsysteem zorgt voor een constantere temperatuur, betere luchtverspreiding, betere luchtverversing en dus een hoger zuurstofgehalte. BaOpt (Bauer Optimalisering) levert software voor de besturing van het bestaande ventilatie- en klimaatsysteem en is ontwikkeld door de Duitse ingenieur Bauer.
‘Dit systeem functioneert eigenlijk net zoals het klimaat buiten,’ legt Hartman uit. Het creëert hoge en lage drukgebieden. In de zaal wordt ten opzichte van buiten een overdruk bewerkstelligd van ongeveer 4 Pascal. Dit veroorzaakt een dusdanige werveling dat zelfs op lastige plekken de luchtkwaliteit wordt verbeterd. ‘Wij hebben toepassingen van dit systeem ook elders geanalyseerd. Vooral in Duitsland wordt het veel toegepast in bijvoorbeeld winkelcentra en vliegvelden.’

Betere studieprestaties door BaOpt?

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling dat een conventioneel systeem heeft omgebouwd tot het BaOpt-systeem. ‘Als het ook na langere monitoring tijdens meerdere jaargetijden het gewenste resultaat oplevert, dan willen we het snel in gebruik nemen. Het is relatief snel te plaatsen, de investering is relatief laag en het verdient zich binnen een paar jaar al terug,’ verwacht Hartman. ‘Daarnaast is de opbrengst opmerkelijk groot. Niet alleen in kostenbesparingen, maar vooral in een betere luchtkwaliteit. Als het systeem bijvoorbeeld wordt ingezet in de Universiteitsbibliotheek of de Tentamenhal, dan zou dat misschien zelfs kunnen leiden tot nog betere studieprestaties.’

En de Aula van het Academiegebouw is nu alvast klaar voor intensief gebruik tijdens het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd:25 januari 2018 14:21

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...