Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 34

16 oktober 2013

‘We willen de schrijvers van de Dode Zeerollen een hand geven’

Alfa en Bèta wetenschappen ontmoeten elkaar in een zoektocht naar de schrijvers van de Dode Zeerollen. Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk de individuele hand te herkennen van de mensen die 2000 jaar geleden deze manuscripten schreven en kopieerden. ‘We willen deze mensen letterlijk en figuurlijk een hand geven’, aldus Mladen Popović, directeur van het wereldvermaarde Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor zoekt hij bovendien de steun van het brede publiek via een crowdfunding actie. › lees verder


Promoties

Positieve invloed provisieverbod op advieskwaliteit twijfelachtig

Vanwege zorgen over de prikkelwerking van provisies is in Nederland een provisieverbod ingesteld voor complexe financiële producten zoals hypotheken, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bij dergelijke producten moet de klant voortaan direct afrekenen voor advies. Het doel van het provisieverbod is om de advieskwaliteit te verbeteren. Janko Gorter toont in zijn proefschrift echter aan dat de positieve invloed op de advieskwaliteit twijfelachtig is. Verzekeraars kunnen de tussenpersoon namelijk ook omzeilen door direct advies te geven aan klanten; dergelijke gedrag van verkopers ligt zelfs voor de hand bij consumenten die zich onvoldoende bewust zijn van de financiële prikkels achter financieel advies. › lees verder

Optimale strategieën voor inzameling en herfabricage door bedrijven

Serra Caner Bulmus beschrijft in haar proefschrift optimale strategieën voor inzameling van gebruikte producten en herfabricage van die producten door bedrijven. Bij herfabricage worden niet alleen de materialen hergebruikt, maar wordt ook de toegevoegde productiewaarde behouden. Daarmee is herfabricage een erg groene manier van produceren, die daardoor hoog op de politieke (EU-)agenda staat. Het inzamelen van gebruikte producten is echter vaak lastig gezien het grote aantal eindgebruikers. Bovendien bestaat voor producenten het gevaar dat ook derde partijen de (kwalitatief betere) producten collecteren en ze daarna opnieuw op de markt brengen, met mogelijk negatieve effecten op de omzet van de oorspronkelijke producenten. De strategieën die Caner Bulmus in haar proefschrift beschrijft, proberen aan die problemen het hoofd te bieden. › lees verder

Eiwitcomplex schakelt tussen ziekte en gezondheid

Onderzoekers van ERIBA, het Europese onderzoeksinstituut dat de biologie van het ouder worden in kaart brengt, hebben ontdekt hoe een bepaald eiwitcomplex fungeert als een schakelaar en daarmee het lot van stamcellen in het bloed bepaalt. Promovenda Karin Klauke ontrafelde hoe het eiwitcomplex schakelt tussen ziekte en gezondheid. Klauke toont onder meer aan dat leukemie uit meerdere leukemie stamcellen kan ontstaan. Deze cellen hebben verschillende eigenschappen met betrekking tot groei en uitrijping en reageren soms verschillend op bijvoorbeeld chemotherapie. De resultaten van het onderzoek zijn onder andere gepubliceerd in het belangrijke celbiologische vaktijdschrift Nature Cell Biology. › lees verder

Meer intensieve medicamenteuze behandeling PH bij kinderen gerechtvaardigd

Kinderen met een verhoogde bloeddruk in de longslagaders (pulmonale hypertensie, PH) hebben baat bij dezelfde - meer intensieve - behandeling als volwassenen met deze levensbedreigende ziekte. Dat constateert Marc Roofthooft in zijn promotieonderzoek. Hij ging in een landelijk, retrospectief onderzoek na welke kinderen de ziekte hebben, welke onderliggende factoren een rol spelen, en welke behandelingen zijn toegepast. › lees verder

Kwantum chromodynamica verder verfijnd

Promotie Siebren Reker › lees verder

Nieuwe biosyntheseroutes leveren 50 secundaire metabolieten op

Promotie Hazrat Ali › lees verder

Nieuwe techniek voor onderzoek naar de mechanische eigenschappen van nanoporeus metaalschuim

Promotie Sergey Punzhin › lees verder

Herontwerpen van Baeyer–Villiger monooxygenases

Promotie Hanna Dudek › lees verder

Complexe structuren ontwarren en overzichtelijk maken

Promotie Ozan Ersoy › lees verder


Oratie

Modellen voor jong en oud

Prof.dr. Barbara Bakker gaat tijdens haar oratie in op het gebruik van computermodellen om grip te krijgen op stofwisselingsziektes. De titel van de oratie - Modellen voor jong en oud - verwijst naar de toepassing van haar aanpak op zowel aangeboren stofwisselingsziektes als ouderdomsziektes. › lees verder


Personalia

Leo van Wissen lid van de Academia Europaea

Prof.dr. Leo van Wissen, directeur van het NIDI en hoogleraar Economische Demografie bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, is gekozen als lid van de Academia Europea. › lees verder


Agenda

Congres

Leiderschap in verandering

31 oktober 2013

De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling organiseert op 31 oktober bij en met de Faculteit Economie en Bedrijfskunde het jaarcongres. Leiderschap in verandering is de rode draad in het programma met sprekers uit bedrijfsleven en wetenschap. Een van de keynote speakers is Janka Stoker, vice-decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en hoogleraar Leiderschap. Het congres richt zich op HR-professionals van bedrijven en organisaties. › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:16

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...