Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 32

02 oktober 2013
Unifocus 2 oktober
unifocus

Opinie

‘Inactiviteit sluipt overal ons dagelijks leven binnen’

We brengen vele lange uren door in een houding die al evenzovele ongewenste gevolgen voor ons lichaam heeft: zittend. Iemand die op kantoor werkt zit 80.000 uur van zijn leven. Na het pensioen neemt de tijd die veel ouderen dagelijks zittend doorbrengen toe tot 10 uur of meer. Om de negatieve gevolgen van een zittend bestaan tegen te gaan, pleit bewegingswetenschapper Tibor Hortobágyi voor een actieve kantooromgeving in combinatie met kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoonten. Hortobágyi hield gisteren zijn inaugurele rede als hoogleraar ‘Bewegen en gezond ouder worden’ aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. › lees verder


Promoties

Parodontitis speelt rol in zwangerschapscomplicaties

Het verdient aanbeveling om vrouwen voor of in het begin van hun zwangerschap te controleren op parodontitis of tandvleesontsteking. Dat stelt Alina Kunnen op basis van haar promotieonderzoek. De bacteriën die bij parodontitis op en rondom het tandvlees aanwezig zijn, kunnen via de bloedbaan de placenta bereiken en blijken daar soms complicaties te veroorzaken. Ook kunnen er door tandvleesontsteking ontstekingsfactoren opgeroepen worden die schadelijk zijn voor de zwangerschap. › lees verder

Roken beïnvloedt de respons van astmapatiënten op medicijnen

Geïnhaleerde corticosteroïden (ICS) zijn veelgebruikte medicijnen in de behandeling van astma en COPD, maar astmapatiënten reageren over het algemeen beter op de behandeling met deze medicijnen dan COPD-patiënten. Eef Telenga ging in zijn promotieonderzoek na waardoor dat komt. Hij richtte zich daarvoor op de verschillende verschijningsvormen van beide ziekten. › lees verder

Gedeelde genetische achtergrond COPD en astma

De stelling dat astma en COPD twee verschillende manifestaties zijn van dezelfde ziekte staat bekend als de “Nederlandse hypothese”. Joanna Smolonska onderzocht deze hypothese in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde op basis van een Europese database. Haar conclusie: er zijn wel degelijk gedeelde genen, maar er is verder onderzoek nodig om de stelling definitief te bevestigen of te verwerpen. › lees verder

Nieuw licht op Amerikaanse en Britse productiviteit tijdens beginjaren twintigste eeuw

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was het gat tussen het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking en de arbeidsproductiviteit van de VS en het Verenigd Koninkrijk groter dan tot nu toe werd gesteld. Dat concludeert Jop Woltjer in zijn proefschrift. › lees verder

Intelligente computer helpt huidkanker te herkennen

George Giotis introduceert nieuwe methoden op het gebied van prototype-gebaseerde ‘machine learning’. Vervolgens probeerde hij deze methoden geschikt te maken om een melanoom (huidkanker) te kunnen onderscheiden van gewone huidvlekken. Op termijn kan de computer de dermatoloog wellicht helpen bij de diagnostisering. › lees verder

Onderzoek naar handhaving van verplichtingen op grond van fusiegoedkeuringsbeschikkingen EU

Promotie Gordon Blanke › lees verder

Zwaartekrachtspelletjes voor gevorderden

Promotie Yihao Yin › lees verder


Oratie

Monetaire economie en de crisis: monetaire economie in crisis?

Prof.dr. Jan Marc Berk gaat tijdens zijn oratie in op de vraag welke lessen de monetaire economie moet trekken uit de financiële crisis. De macro-economische wetenschap heeft een hoop kritiek gekregen, niet alleen omdat zij de financiële crisis niet heeft zien aankomen, maar ook omdat zij de mogelijkheid van een dergelijke crisis bij voorbaat had uitgesloten. Dat laatste is het gevolg van het niet serieus nemen van het monetaire karakter van de macro-economie, aldus Berk. Monetaire verschijnselen maken een intrinsiek onderdeel uit van onze economie, en een beter begrip van de rol en risico’s van deze verschijnselen zou hoog op de agenda moeten staan. Berk pleit voor meer interactie tussen de bedrijfseconomische en algemeen economische takken van de economische wetenschap, in zowel het academische onderzoek als het onderwijs. Beleidsmakers moeten zich, vindt Berk, bewust zijn van de beperkingen van de economische wetenschap, door dezelfde vraag vanuit meerdere invalshoeken te bezien. › lees verder


Diversen

Wereldwijde inkomensvergelijkingen mogelijk dankzij Groningse economen

Waarom zijn sommige landen zoveel rijker dan anderen? Voor het beantwoorden van deze vraag is de Penn World Table (PWT) essentieel en de gegevens hierin komen nu van de Rijksuniversiteit Groningen. Robert Inklaar en Marcel Timmer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde hebben niet alleen de ontwikkeling en het onderhoud van PWT overgenomen, maar hebben een aantal belangrijke innovaties doorgevoerd. Beleidsmakers uit de hele wereld die het inkomen van hun land willen vergelijken met andere landen kunnen nu terecht in Groningen. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Gastschrijver Marjoleine de Vos - Op zoek naar onsterfelijkheid

7 oktober 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen - Creativity

Groepscreativiteit - Bernard Nijstad, Dries Faems en Peter van Strien

8 oktober 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Als hokje M/V niet past - Baudewijntje Kreukels en Mark Hommes

9 oktober 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen ism boekhandel Polare

Douwe Draaisma - De Dromenwever

10 oktober 2013 › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:44

Meer nieuws