Archeoloog Daniel Postma in tv-documentaire over reconstructie Oud-Fries zodenhuis

08 oktober 2013

Op 12 oktober start op Nederland 2 een tweedelige documentaire over de reconstructie van een Oud-Fries zodenhuis. De afdeling Archeologie reconstrueerde in Firdgum een boerderijgebouw met stal uit ongeveer 700 n.Chr. Bijzonder aan het experiment is dat de 1 meter dikke muren bestaan uit graszoden, die bovendien dakdragend zijn. Archeologen hebben lang aangenomen dat dat niet mogelijk is.

Het bouwproces is vastgelegd door Omrop Frysl â n, die deze documentaire in de weekenden van 12 en 19 oktober voor het eerst uitzendt. De bouw van het zodenhuis is een onderdeel van het promotieonderzoek van Daniel Postma van het Groninger Instituut voor Archeologie. In zijn prijswinnende masterscriptie beschreef hij het ontwerp van het zodenhuis, waarna hij als vervolgonderzoek de opgedane kennis ook in praktijk wilde brengen.

Firdgum

In de zomer van 2013 is het vrijwilligers gelukt om de bouw van het 17 meter lange boerderijgebouw af te ronden. Het is de eerste archeologische reconstructie in Noordwest-Europa, waarbij de zodenmuren het volledige dakgewicht dragen. Het resultaat is te bezichtigen in het Friese dorp Firdgum. Het zodenhuis is in de weekenden en op afspraak geopend voor publiek als onderdeel van het Yeb Hettinga Museum.

Overstromingen

In het onbedijkte terpenland van Noord-Nederland maakten de regelmatige overstromingen boomgroei onmogelijk. Als gevolg daarvan was er bijna geen hout beschikbaar voor het bouwen van huizen. Rond 400 na Christus werden in het terpengebied alleen nog maar zodenhuizen gebouwd, met dikke muren van gestapelde graszoden.

Voor de elite

Het bouwen met zoden wordt vaak met het leven onder erbarmelijke omstandigheden geassocieerd, zoals bij de Drentse plaggenhutten rond 1900. Hoewel we het gebruik van zoden (plaggen) meestal associëren met armoedige veenarbeiders van ongeveer 1900, woonde in de vroede middeleeuwen waarschijnlijk ook de rijke elite in zodenhuizen. Wat moeten we ons dan voorstellen van een vroegmiddeleeuws zodenhuis? En, niet minder interessant, hoe bouw je er een? Op deze vragen probeert het Terpencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen antwoord te geven.

Uitzending tv-documentaire

Omrop Frysl â n maakte een tweedelige documentaire over het Zodenhuisproject. RUG archeoloog Daniel Postma wordt in de documentaire gevolgd bij zijn werkzaamheden in Friesland, maar ook bij onderzoek in Schotland en IJsland.

Uitzending deel 1:
zaterdag 12 oktober 2013  NED 2 10.30
zondag   13 oktober 2013  NED 2  15.30 ('s avonds vanaf 18.00 uur herhaald op Omrop Fryslân)

Uitzending deel 2:
zaterdag 19 oktober 2013  NED 2 10.30
zondag   20 oktober 2013  NED 2  15.30 ('s avonds vanaf 18.00 uur herhaald op Omrop Fryslân)

Later dit jaar wordt bij Uniepers Uitgevers een publieksboek over dit onderzoek uitgegeven.

Meer informatie

Daniel Postma MA is promovendus bij het Groninger Instituut voor Archeologie en coördinator van het Zodenhuisproject. Hij schreef zijn afstudeerscriptie over de bouwwijze van de zodenhuizen en kreeg hiervoor de Waddenacademieprijs. Meer over het onderzoek is te lezen op de blog www.danielpostma.tumblr.com of op Twitter @postmapost. Voor vragen is Daniel Postma te bereiken op daniel.postma@rug.nl en 06-47238435.

www.danielpostma.tumblr.com

Zodenhuis