Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Deel 1 | “Beter benutten van de ruimte in het bibliotheekgebouw,” aldus architect Rob Hendriks

09 oktober 2013

Hoe kunnen we in de Universiteitsbibliotheek meer en betere studiewerkplekken maken en tegelijkertijd meer rust en ruimte creëren? Met deze ogenschijnlijk tegenstrijdige vraag is architect Rob Hendriks van DAAD Architecten onlangs van start gegaan. Eind 2013 geeft hij gedetailleerd inzicht in zijn plannen. “Speerpunten zijn wat mij betreft het beter benutten van daglicht en slimmer omgaan met leef- versus stiltegebied. We moeten de beschikbare ruimte beter gaan benutten,” vertelt Hendriks.

Wat vind je van het huidige UB-gebouw?
“Als je kijkt naar de huidige status van het bibliotheekgebouw, dan kunnen we P. Tauber, de oorspronkelijke architect, complimenteren met een ruimtelijk en technisch zeer goed gebouw. Het is sterk en krachtig, en met natuurlijk een prachtig trappenhuis. In potentie is het ook een heel rustig gebouw. Zie bijvoorbeeld de regelmatige geplaatste kolomstructuur. Ook is goed nagedacht over de technische installaties, vaak keurig weggewerkt in bijvoorbeeld het plafond of gevel. Mede hierdoor is het gebouw in potentie rustig en goed in staat ook veranderende programma’s te accommoderen.”


"In potentie is het een heel rustig

gebouw."


Toch gaat het gebouw veranderen. Kun je uitleggen waarom?
“Sinds 1986, het jaar dat het bibliotheekgebouw werd opgeleverd, is natuurlijk veel veranderd. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oorspronkelijke functie van het gebouw: van boekenopslag is de UB nu veranderd in een populaire studie-/verblijfplek onder studenten. Om al die studenten te herbergen zijn tal van kleine kunstgrepen uitgevoerd met als gevolg een drukke indeling. En de komende jaren worden die studiewerkplekken nog uitgebreid ook.
Daarnaast zijn de huidige ventilatiesystemen niet goed genoeg voorbereid op de hoge bezoekersaantallen en zijn innovatieve digitale voorzieningen niet eenvoudig door te voeren. Aanpassingen als deze moeten niet alleen nu worden aangepakt, maar ook voor de komende 30 jaar.”


"Studentenwerkplekken moeten idealiter

zoveel mogelijk langs de raamgevels

komen."Hoe ga je te werk met zo’n grote renovatieopdracht als de UB?
“Ons bureau heeft afgelopen tijd veel geobserveerd in de UB. We hebben niet alleen het voorkeursgedrag van studenten bekeken, maar ook de potentie van het gebouw goed in ons opgenomen. Deze inventarisatie van het gebouw hebben wij gebundeld in het ‘programma van mogelijkheden’. Hierin staat bijvoorbeeld met welke aanpassingen je het daglicht dieper het gebouw binnen kunt krijgen, maar ook hoe we kunnen zorgen voor een betere beleving van rust en ruimte. Vervolgens leggen we de precieze eisen en wensen vanuit de UB-organisatie en de studenten langs de meetlat. Wat is volgens het programma van mogelijkheden dan haalbaar voor dit gebouw? Dit zijn we nu allemaal aan het uitzoeken en afstemmen, onder meer in interactieve sessies waarbij we op basis van plattegronden van alle UB-verdiepingen op schaal gemaakte oppervlakken van alle voorkomende functies een strategische plek willen geven. Eind 2013 hebben we ons plan klaar en staan onze bevindingen in een zogenaamd ‘Masterplan’. Dit plan moet een leidraad zijn voor de komende decennia. Stel, je hebt over een paar jaar vijftig nieuwe werkplekken nodig, waar zou je die dan het beste kunnen plaatsen? Aan de hand van het Masterplan kun je dan de opties bekijken en afwegingen maken in functionaliteit, kosten, verhuisbewegingen, etc.”

► Lees hier deel 2 van het interview

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 15:56

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...