Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Monetaire economie en de crisis: monetaire economie in crisis? Oratie professor Berk [8 oktober]

03 oktober 2013
Professor Berk
Professor Berk

Oratie: dhr. prof.dr. J.M. Berk, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Monetaire economie en de crisis: monetaire economie in crisis?

Leeropdracht: Geld en Bankwezen


Prof.dr. Jan Marc Berk gaat tijdens zijn oratie in op de vraag welke lessen de monetaire economie moet trekken uit de financiële crisis, waarvan ook ons land nog steeds de gevolgen ondervindt. De macro-economische wetenschap heeft een hoop kritiek gekregen, niet alleen omdat zij de financiële crisis niet heeft zien aankomen, maar ook omdat zij de mogelijkheid van een dergelijke crisis bij voorbaat had uitgesloten. Dat laatste is het gevolg van het niet serieus nemen van het monetaire karakter van de macro-economie, aldus Berk. Monetaire verschijnselen maken een intrinsiek onderdeel uit van onze economie, en een beter begrip van de rol en risico’s van deze verschijnselen zou hoog op de agenda moeten staan.

Geld is niet iets waar we eigenlijk zonder kunnen, maar een hulpmiddel dat ons leven gemakkelijker maakt. Geld is het antwoord dat samenlevingen hebben ontwikkeld op een fundamentele onzekerheid, namelijk die over de kredietwaardigheid van anderen. Hoe verlammend die onzekerheid kan werken, hebben we tijdens de kredietcrisis moeten ervaren. Toen bleek dat in de markt ontwikkelde alternatieven voor geld te veel ruimte lieten voor onzekerheid over kredietwaardigheid.

Berk pleit voor meer interactie tussen de bedrijfseconomische en algemeen economische takken van de economische wetenschap, in zowel het academische onderzoek als het onderwijs. Beleidsmakers moeten zich bewust zijn van de beperkingen van de economische wetenschap, door dezelfde vraag vanuit meerdere invalshoeken te bezien.

Zie ook: Jan Marc Berk benoemd tot hoogleraar Money and Banking als opvolger van Klaas Knot (1 februari 2012)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...