Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rinse Weersma benoemd tot hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten

17 september 2013

Dr. R.K. Weersma is per 1 juni 2013 benoemd tot hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder complexe immuungemedieërde maag-, darm- en leverziekten bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Rinse Weersma (Delfzijl, 1972) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aansluitend specialiseerde hij zich tot Maag- darm en leverarts in het Medisch Spectrum Twente en het UMCG. In zijn onderzoek is Weersma vooral gericht op de genetische achtergrond van de inflammatoire darmzieken (IBD) bestaande uit de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en een verwante galwegziekte primaire scleroserende cholangitis (PSC). In 2007 promoveerde hij op het proefschrift getiteld “Genetic susceptibility for inflammatory bowel disease”. Weersma is verantwoordelijk voor Nederlandse onderzoekssamenwerking naar IBD en PSC, en neemt deel aan diverse internationale consortia. Zijn onderzoek wordt internationaal erkend als grensverleggend, zoals o.a. gebleken is uit de toekenning van de Rising Star Award in 2011 door de United European Gastroenterology Foundation.

De leerstoel van Weersma richt zich op de genetische achtergrond van IBD en PSC en de functionele consequenties van de geïdentificeerde genetische varianten met als uiteindelijk doel het realiseren van ‘healthy ageing' voor deze groep veelal jonge, chronisch zieke patiënten.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
printView this page in: English

Meer nieuws