Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rinse Weersma benoemd tot hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten

17 september 2013

Dr. R.K. Weersma is per 1 juni 2013 benoemd tot hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder complexe immuungemedieërde maag-, darm- en leverziekten bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Rinse Weersma (Delfzijl, 1972) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aansluitend specialiseerde hij zich tot Maag- darm en leverarts in het Medisch Spectrum Twente en het UMCG. In zijn onderzoek is Weersma vooral gericht op de genetische achtergrond van de inflammatoire darmzieken (IBD) bestaande uit de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en een verwante galwegziekte primaire scleroserende cholangitis (PSC). In 2007 promoveerde hij op het proefschrift getiteld “Genetic susceptibility for inflammatory bowel disease”. Weersma is verantwoordelijk voor Nederlandse onderzoekssamenwerking naar IBD en PSC, en neemt deel aan diverse internationale consortia. Zijn onderzoek wordt internationaal erkend als grensverleggend, zoals o.a. gebleken is uit de toekenning van de Rising Star Award in 2011 door de United European Gastroenterology Foundation.

De leerstoel van Weersma richt zich op de genetische achtergrond van IBD en PSC en de functionele consequenties van de geïdentificeerde genetische varianten met als uiteindelijk doel het realiseren van ‘healthy ageing' voor deze groep veelal jonge, chronisch zieke patiënten.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...