Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Donderdag 26 september in Spraakmakende Boeken: Stoner

17 september 2013

Spreker prof.dr. Barend van Heusden
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 26 september 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Stoner

In 1965 verscheen Stoner, geschreven door John Williams (1922-1994). De roman, die handelt over het weinig spectaculaire leven van een onopvallende literatuurdocent aan een kleine universiteit in het midden van de VS, bleef in eerste instantie vrijwel onopgemerkt. In 2005, dus veertig jaar later, werd het boek echter opnieuw uitgegeven en sindsdien is het bezig aan een niet te stuiten opmars - in de VS, maar ook internationaal. In Nederland is Stoner een absolute bestseller– er zijn meer dan 120.000 exemplaren van het boek verkocht en het staat dan ook al maanden stevig in de top-10 van best verkochte boeken. Lezers en critici zijn bijna zonder uitzondering lovend – ze roemen de directe en transparante stijl en de emotionele helderheid van de roman, en ook de levenswijsheid die uit het boek spreekt.

In mijn lezing over Stoner zal ik een poging wagen om – bij voorkeur in dialoog met de lezers in de zaal – enigszins vat te krijgen op de eigenaardigheden van deze roman, zoals de geschiedenis, de vertelvorm en de stijl, om zo wellicht een verklaring te vinden voor de enorme aantrekkingskracht die dit op het eerste gezicht toch zo weinig opmerkelijke boek heeft gehad op de (Nederlandse) lezers.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 16:51

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 06 mei 2019

  De sporen van een kampcommandant

  Journalist en tv-maker Ad van Liempt beschrijft in zijn biografie hoe de Duitse commandant van kamp Westerbork, Albert Gemmeker, weg kwam met zijn daden – maar in Duitsland nog jarenlang vreesde voor nieuwe straf.

 • 02 mei 2019

  Kampcommandant Gemmeker jarenlang bevreesd voor nieuwe rechtszaak

  Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork, staat te boek als een correcte commandant, die volhield niet geweten te hebben wat er met de joden gebeurde. Hij kwam weg met een milde straf, maar werd later in Duitsland nog lange tijd onderzocht door...