Donderdag 26 september in Spraakmakende Boeken: Stoner

Spreker prof.dr. Barend van Heusden
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 26 september 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Stoner

In 1965 verscheen Stoner, geschreven door John Williams (1922-1994). De roman, die handelt over het weinig spectaculaire leven van een onopvallende literatuurdocent aan een kleine universiteit in het midden van de VS, bleef in eerste instantie vrijwel onopgemerkt. In 2005, dus veertig jaar later, werd het boek echter opnieuw uitgegeven en sindsdien is het bezig aan een niet te stuiten opmars - in de VS, maar ook internationaal. In Nederland is Stoner een absolute bestseller– er zijn meer dan 120.000 exemplaren van het boek verkocht en het staat dan ook al maanden stevig in de top-10 van best verkochte boeken. Lezers en critici zijn bijna zonder uitzondering lovend – ze roemen de directe en transparante stijl en de emotionele helderheid van de roman, en ook de levenswijsheid die uit het boek spreekt.

In mijn lezing over Stoner zal ik een poging wagen om – bij voorkeur in dialoog met de lezers in de zaal – enigszins vat te krijgen op de eigenaardigheden van deze roman, zoals de geschiedenis, de vertelvorm en de stijl, om zo wellicht een verklaring te vinden voor de enorme aantrekkingskracht die dit op het eerste gezicht toch zo weinig opmerkelijke boek heeft gehad op de (Nederlandse) lezers.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 11:41