Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Donderdag 26 september in Spraakmakende Boeken: Stoner

17 september 2013

Spreker prof.dr. Barend van Heusden
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 26 september 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Stoner

In 1965 verscheen Stoner, geschreven door John Williams (1922-1994). De roman, die handelt over het weinig spectaculaire leven van een onopvallende literatuurdocent aan een kleine universiteit in het midden van de VS, bleef in eerste instantie vrijwel onopgemerkt. In 2005, dus veertig jaar later, werd het boek echter opnieuw uitgegeven en sindsdien is het bezig aan een niet te stuiten opmars - in de VS, maar ook internationaal. In Nederland is Stoner een absolute bestseller– er zijn meer dan 120.000 exemplaren van het boek verkocht en het staat dan ook al maanden stevig in de top-10 van best verkochte boeken. Lezers en critici zijn bijna zonder uitzondering lovend – ze roemen de directe en transparante stijl en de emotionele helderheid van de roman, en ook de levenswijsheid die uit het boek spreekt.

In mijn lezing over Stoner zal ik een poging wagen om – bij voorkeur in dialoog met de lezers in de zaal – enigszins vat te krijgen op de eigenaardigheden van deze roman, zoals de geschiedenis, de vertelvorm en de stijl, om zo wellicht een verklaring te vinden voor de enorme aantrekkingskracht die dit op het eerste gezicht toch zo weinig opmerkelijke boek heeft gehad op de (Nederlandse) lezers.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 11:41

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.