Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sophie in ‘t Veld opent academisch jaar Faculteit der Letteren: integrale tekst en video stream beschikbaar

03 september 2013
Sophie in 't Veld

Integrale tekst Letterenlezing 3 september 2013

Video stream

Op dinsdag 3 september a.s. zal Sophie in ’t Veld (fractievoorzitter D66 Europees Parlement) het academisch jaar 2013-2014 van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen openen met het uitspreken van de Letterenlezing. De titel van haar lezing is: De Toren van Babel. Is Europese talenrijkdom een obstakel voor, of essentie van Europese identiteit? Het onderwerp sluit aan bij de officiële start van de nieuwe bacheloropleiding Europese talen en culturen.

Sophie in ’t Veld

Sophie in 't Veld (1963) studeerde Geschiedenis, specialisatie Middeleeuwse geschiedenis, aan de Universiteit Leiden en volgde daarna het postacademische opleidings- en werkervaringsproject Management en Bestuurskunde. Zij werkte onder andere als freelance vertaler en beleidsmedewerker, voordat haar Europese carrière in 1994 begon. Sinds juli 2004 is Sophie in ´t Veld fractievoorzitter namens D66 zitting in het Europees Parlement. Voor de Europese Parlementsverkiezingen op 4 juni 2009 werd Sophie in 't Veld door de leden van D66 opnieuw verkozen tot lijsttrekker. In 't Veld is vicevoorzitter van de parlementaire commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, lid van de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid en plaatsvervangend lid van de commissie economische en monetaire zaken.

Sophie in ‘t Veld won de afgelopen jaren diverse prijzen. In augustus 2011 werd ze in Oslo gekozen tot Internationale Humanist van het Jaar. Ook ontving ze in 2011 de International Privacy Award en werd ze Secularist of the Year 2011. In 2010 kreeg ze van Bits of Freedom de Winston Award, in 2008 riep de JOVD haar uit tot Liberaal van het Jaar.

Nieuwe studie Europese talen en culturen

Het thema van de Letterenlezing past naadloos bij de start van de nieuwe bacheloropleiding Europese talen en culturen. In dit driejarige programma wordt een moderne taal bestudeerd in een actueel en breed Europees perspectief. Studenten krijgen nog steeds een zeer gedegen talenopleiding, met een verplicht buitenlandverblijf, maar verdiepen zij zich ook in moderne Europese vraagstukken op het gebied van taalwetenschap, cultuur, literatuur en politiek. Met name de aandacht voor politiek en maatschappij onderscheidt deze nieuwe opleiding van meer traditionele talenstudies. De nieuwe opleiding start met ruim 120 eerstejaars studenten. In haar lezing vraagt Sophie in ’t Veld zich af of de Europese talenrijkdom een obstakel voor, of essentie van Europese identiteit is. Zelf spreekt zij haar talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans en redelijk Grieks en ze verstaat Spaans en Zweeds.

Over de Letterenlezing

Al meer dan 25 jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Anna Enquist, Femke Halsema, Hans Goedkoop, Ronald Giphart, Jan Blokker, Henk van Os en Winnie Sorgdrager.

Datum en tijdstip

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Tijd : dinsdag 3 september 2013 om 16.00 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Meer informatie

Anneke Kok, afdeling Communicatie, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen. Tel. 050-3635909, email:a.kok@rug.nl, , www.rug.nl/let/letterenlezing2013

Kirsten de Vries, persvoorlichter van Europarlementariër Sophie in ’t Veld. Tel: 0032 4 71 26 37 60, e-mail: k.devries@d66.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.