Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde Rijksuniversiteit Groningen

24 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen heeft architectenbureau Ector Hoogstad Architecten (EHA) uit Rotterdam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe gebouw Natuur- en Scheikunde. De nieuwbouw vervangt het huidige complex Nijenborgh 4.

EHA

‘Ector Hoogstad Architecten heeft veel ervaring met soortgelijke projecten. Het is een bedrijf met een duidelijke visie die goed samengaat met onze ideeën en werkwijze,’ zegt Rien van Uitert, projectleider van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het nieuwe gebouw van ongeveer 41.000 m2 is een van de grotere nieuwbouwprojecten van Nederland en moet plaats bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en onderwijsruimten biedt het gebouw ook onderdak aan een grote diversiteit laboratoria zoals onder andere trillingsarme labs.

De bouwwerkzaamheden die starten in 2015, zullen meerdere jaren in beslag nemen. Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt dit na de Bernoulliborg en Linnaeusborg de derde nieuwbouw.

Expertise

Ector Hoogstad Architecten heeft ruime ervaring opgedaan in soortgelijke complexe projecten. Eerder ontwierpen zij onder meer gebouwen voor de Universiteit Twente TU Delft en TU Eindhoven. Ook het recent geopende Orion-gebouw van de Universiteit Wageningen kwam van hun tekentafel. ‘Wij zijn heel trots dat we onze expertise op het gebied van universiteitsgebouwen met laboratoria mogen inzetten bij de Rijksuniversiteit Groningen,’ zegt Joost Ector, architect en partner bij EHA. “Samen met de andere partijen gaan we zorgen voor een mooi, aangenaam en functioneel gebouw, waar toponderwijs en toponderzoek op gebied van Natuur- en Scheikunde optimaal kunnen plaatsvinden. Samen met de overige adviseurs zullen we slimme oplossingen aandragen voor specifieke technische uitdagingen op het gebied van trillingen, klimaat en veiligheid.”

BREEAM Very Good-label

Het nieuwe gebouw belooft zeer duurzaam te worden. Een flexibel en toekomstbestendig gebouw, een lang leven van de materialen en een lage milieulast zijn hierbij leidende thema’s. Het streven is om tenminste het BREEAM-NL niveau Very good te behalen. De Rijksuniversiteit Groningen wil hiermee een nadrukkelijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.

Meer over de projecten van Ector Hoogstad Architecten

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:17
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....