Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scheepsopgraving in Flevoland open voor bezoekers

13 augustus 2013
Zilveren horloge
Zilveren horloge

Op een akker in Dronten wordt sinds een aantal dagen een 18e eeuws scheepswrak opgegraven. De opgraving wordt gedaan door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland onder leiding prof.dr. André van Holk. Ook werken studenten van de opleidingen Archeologie mee. Op zaterdag 17 augustus is de opgraving open voor bezoekers.

Vondsten

Op de akker van een boer in Dronten ligt het wrak van een vrachtschip. Het werd gevonden in 1959 en dateert uit de 18e eeuw. Flevoland is het grootste scheepskerkhof ter wereld, maar slechts af en toe wordt een scheepswrak opgegraven. Bij een verkenning in 1985 werden onder meer een complete kruik, 450 munten en een unieke, zeer fraaie horlogeketting opgegraven. Het schip stamt uit een periode dat de schipper met zijn gezin aan boord woonde, dus wie weet wat een complete opgraving aan verdere vondsten zal opleveren.

Bezichtiging

Tijdens de open dag op 17 augustus van 11.00 tot 16.00 uur zal naar verwachting het wrak geheel zijn blootgelegd. Het betreft een vrachtschip van ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed. Het schip is van een onbekend type en had een lading leisteen aan boord. Tijdens deze dag kan iedereen het wrak bekijken en archeologen vertellen over hun bevindingen tot dan toe.

Praktische informatie

Vanaf het erf van de boerderij is het ongeveer 10 minuten lopen naar de opgraving, deels over verhard, deels over onverhard terrein. De opgraving is alleen te bezoeken door mensen die goed ter been zijn. Parkeren kan op het erf van de boerderij van familie Van der Eijk (Hanzeweg 13, 8251 PT Dronten)

Volg de opgraving

Het publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (@Scheepswrakken) en de studenten die aan deze opgraving meewerken, schrijven hun ervaringen op de weblog van de IFMAF, http://ifmaffieldschool.blogspot.com.

Samenwerkende partijen

De IFMAF is een samenwerking tussen de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.  

De opgraving wordt uitgevoerd onder leiding van prof.dr. André van Holk, bijzonder hoogleraar Maritieme Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Studenten van de opleiding archeologie krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen met een scheepsopgraving.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...