Kenniscentrum Landschap start promotieonderzoek naar landschap en erfgoed op Kalimantan (Indonesië)

06 augustus 2013

Met ingang van 1 september a.s. zal de Indonesische landschapsarchitecte Vera Damayanti (Agricultural University of Bogor) bij het Kenniscentrum Landschap van de RUG starten met een interessant promotieonderzoek op het eiland Kalimantan. Geïnspireerd door Nederlands onderzoek op het terrein van de culturele biografie van het landschap én de Nederlandse wijze van participatieve planvorming heeft zij samen met prof.dr.ir. Theo Spek in het voorjaar een onderzoeksvoorstel ontwikkeld dat in juli j.l. is gehonoreerd door de Indonesische regering in de vorm van een vierjarige onderzoekssubsidie vanuit het Ministerie van Financiën.

Het onderzoek richt zich op de in Azië zeer belangrijke problematiek van snelle stadsuitbreidingen die traditionele cultuurlandschappen in het buitengebied in snel tempo opslokken. Daarbij gaan niet alleen belangrijke erfgoedwaarden verloren, maar ontstaan niet zelden ook grote problemen met de inheemse bevolkingsgroepen die daar traditioneel wonen en (veelal ongeschreven) rechten hebben. Vera Damayanti gaat deze problematiek in Banjarmasin City op Zuid-Kalimantan onderzoeken. Zij reconstrueert allereerst de lange termijnontwikkeling van het beroemde rivierenlandschap ter plekke (met onder meer drijvende markten) en ontwikkelt vervolgens een nieuwe planningsaanpak waarin erfgoedwaarden niet als bedreiging, maar als kans worden gezien en de inheemse bevolking actief wordt betrokken bij de planvorming.

Meer informatie: prof.dr.ir. Theo Spek, Kenniscentrum Landschap, theo.spek@rug.nl, 06-201366889

PhD-onderzoek
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37