Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Dr. Michel Doortmont ontvangt bijdrage voor onderzoek in Ghana

24 juli 2013

D r. Michel Doortmont heeft een financiële bijdrage ontvangen van de heer Henri J.M. Wientjes, Executive Chairman en oprichter van Wienco  Ghana  Ltd Agriculture  en African Tiger Holding Ltd te Accra, Ghana, om een Road Map te maken voor een onderzoeks- en documentatieproject van de Gonja- en Dagombabevolking van Noord-Ghana. Dr. Doortmont is universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Uitgangspunt van het project is een samenwerkingsverband tussen wetenschappelijke instellingen in Ghana en Nederland, waarbij de RUG trekker is. Dr. Doortmont zal gedurende ruim een jaar werken aan de Road Map.

Deelprojecten

Het onderzoeks- en documentatieproject kent drie deelprojecten:

1.       Een historisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoeksproject naar de twee belangrijkste bevolkingsgroepen van Noord-Ghana, de Gonja en Dagomba, in relatie tot elkaar en tot de Ghanese staat waarvan zij deel uitmaken en in het kader van de koloniale en postkoloniale geschiedenis van West-Afrika.

2.       Een fotoproject waarin toonaangevende fotografen hun documentaire en artistieke visie geven op de regio, de mensen en het leven van de Gonja en Dagomba.

3.       Een onderzoek naar mogelijkheden voor de conservering en het toegankelijk maken van de archieven van Noord-Ghana, in het algemeen en/of specifiek voor het Gonja- en Dagombagebied.

In de Road Map wordt onderzocht hoe de deelprojecten individueel vorm gegeven kunnen worden, maar ook hoe zij tot een coherent geheel gevormd kunnen worden, zodat het geheel wetenschappelijke en maatschappelijke meerwaarde krijgt.

Meer informatie

Dr. Michel Doortmont

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:35

Meer nieuws

 • 06 september 2019

  Burgemeester Den Oudsten opent Letterenfestival op 14 september

  Op zaterdag 14 september vindt het eerste Groningse Letterenfestival plaats. Een dag waarop de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen haar deuren opent voor iedereen die belangstelling heeft voor alfa- en cultuurwetenschappen.

 • 05 september 2019

  Willem Wierbos nieuwe huisdichter RUG

  Willem Wierbos (24), student Geneeskunde, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2019-2020. Hij maakte indruk op de jury met zijn gedichten die midden in het studentenleven staan: ‘Willem is niet een dichter...

 • 03 september 2019

  Dictators op het eerste Letterenfestival

  Dictaturen in het Midden-Oosten kennen vele gezichten. Toch is er volgens Kiki Santing een patroon te ontdekken. Op het eerste Letterenfestival vertelt ze er meer over in een korte lezing.