Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vier Letteren-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie

23 juli 2013

Vier onderzoekers van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen een Veni-subsidie als onderdeel van het Vernieuwingsimpuls programma van NWO, KNAW en de universiteiten. Met de persoonsgebonden Veni-subsidie ter waarde van (maximaal) 250.000 euro krijgen pas gepromoveerde, talentvolle onderzoekers de kans om drie jaar onderzoek naar hun keuze uit te voeren. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ en vernieuwend onderzoek. De vier Letterenonderzoekers maken deel uit van een groep van in totaal veertien RUG-onderzoekers die de subsidie hebben ontvangen.

Veni-toekenningen Faculteit der Letteren

Zinsbegrip vanaf het eerste woord

Dr. J. (Jakub) Dotlacil (m), RUG – Center for Language and Cognition

Als iemand iets zegt, beginnen luisteraars onmiddellijk met het interpreteren ervan. Vaak kiezen we de bedoelde interpretatie al voor de spreker uitgesproken is. Hoe doen we dat? Dit project combineert semantisch en cognitief onderzoek om die vraag te beantwoorden.

Het evangelie op de markt

Dr. S.A. (Suzan) Folkerts (f), RUG – Faculteit der Letteren

Traditionele opvattingen over ‘middeleeuws’ vs. ‘modern’ en ‘religieus’ vs. ‘seculier’ zijn aan herziening toe. Door te bestuderen hoe leken omgingen met de eerste gedrukte Bijbelvertalingen, werpt dit project een nieuwe blik op de laatmiddeleeuwse stedelijke religieuze cultuur in de Nederlanden.

Socialistische staatstelevisie ontmoet het Westen

Dr. D. (Daniela) Mustata (f), RUG - Media and Journalism Studies

Tijdens de Koude Oorlog onderhield de Roemeense staatstelevisie in het grootste geheim professionele relaties met de Britse BBC. Het doel van dit project is de tot nu toe ongekende verhalen over het dagelijkse werk van televisiemakers naar buiten te brengen.

Tongbeweging als basis voor uitspraakverschillen

Dr. M.B. (Martijn) Wieling (m), RUG – Applied Linguistics

De Engelse uitspraak van Nederlanders en Duitsers is vaak duidelijk herkenbaar. In dit project onderzoeken we waar hun tong- en lipbewegingen verschillen van die van Engelse sprekers, en hoe de visualisatie hiervan kan bijdragen aan het verbeteren van hun uitspraak.

De vier Letterenonderzoekers maken deel uit van een groep van in totaal veertien RUG-onderzoekers die de subsidie hebben ontvangen.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 11:39

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.