Rubicon beurs NWO voor Dr. Christina Williamson

03 juli 2013

Dr. C.G. (Christina) Williamson (Oude Geschiedenis) heeft een Rubicon beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij ontvangt de beurs voor haar project Commanding Views. Monumental landscapes and the territorial formation of Pergamon, 3rd to 2nd centuries BC. Het project heeft betrekking op de rol van het landschap in staatsvorming en de politieke cultuur in Hellenistisch Klein Azië.

Panorama's en territorium in het landschap van Pergamon

Wat hebben panorama's te maken met staatsformatie? Het onderzoek van Williamson laat zien dat ze nauw verbonden waren in het landschap van de Hellenistische koningsstad Pergamon (Turkije), waar vele archeologische sites met spectaculaire uitzichten betrokken lijken te zijn in een visuele netwerk van macht. Williamson zal haar onderzoek gaan uitvoeren in het Joukowsky Institute for Archaeology and the Ancient world van Brown University, één van de meest vooraanstaande onderzoekscentra op dit gebied.

Rubicon beurs

In totaal dienden negentig onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon, zeventien van hen ontvangen nu financiering. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Dr. Christina Williamson

Rubicon