Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO subsidie voor prof.dr. Bart Ramakers

02 juli 2013

In het kader van het financieringsprogramma Promoties in de geesteswetenschappen hebben NWO-Geesteswetenschappen en het Regieorgaan Geesteswetenschappen een subsidie verleend aan prof.dr. Bart Ramakers voor het project A Tale of Two Tongues: The Interplay of Dutch and French in the Literary Culture of the Low Countries, 1550-1600. De subsidie wordt aangewend voor de aanstelling van een promovendus. Kandidaat hiervoor is A.D.M. (Alisa) van de Haar.

A Tale of Two Tongues

Wie aan de Nederlandse cultuur denkt, denkt aan het Nederlands. Toen in de tweede helft van de zestiende eeuw discussies opkwamen over een standaardtaal, werd echter ook het Frans veel gebruikt. Het lezen en schrijven van Franstalige teksten was erg gebruikelijk en veel cultureel actieve personen waren vaardig in ten minste Nederlands en Frans . De Franse taal is tot dusver niet beschouwd als een fundamenteel onderdeel van het cultureel erfgoed van de vroegere Zeventien Provinciën. De Franstalige literaire productie in de regio heeft noch in de Franse noch in de Nederlandse literatuurgeschiedenis veel aandacht gekregen. In het onderzoeksproject A Tale of Two Tongues wordt een nieuw model voorgesteld van het culturele, met name literaire, leven in de vroegmoderne Nederlanden dat recht doet aan de veeltalige situatie en een nieuwe verklaring biedt voor de oorsprong van de taalkwestie. Het model zal getest worden aan de hand van het leven en werk van vier ideaal-typische exponenten van deze hybriditeit: Philips van Marnix van Sint Aldegonde (1540-1590), Lucas d’Heere (c. 1534-1584), Peeter Heyns (1537-1598) en Jan van der Noot (c. 1539-1595).

Over NWO Promoties in de geesteswetenschappen

Promoties in de geesteswetenschappen biedt getalenteerde onderzoekers een betaalde promotieplaats. Het programma heeft als doel om onderzoekstalent de kans te geven om te promoveren en door te stromen naar wetenschappelijke staffuncties.

Meer informatie

www.nwo.nl

Prof.dr. B.A.M. (Bart) Ramakers

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.