Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO subsidie voor prof.dr. Bart Ramakers

02 juli 2013

In het kader van het financieringsprogramma Promoties in de geesteswetenschappen hebben NWO-Geesteswetenschappen en het Regieorgaan Geesteswetenschappen een subsidie verleend aan prof.dr. Bart Ramakers voor het project A Tale of Two Tongues: The Interplay of Dutch and French in the Literary Culture of the Low Countries, 1550-1600. De subsidie wordt aangewend voor de aanstelling van een promovendus. Kandidaat hiervoor is A.D.M. (Alisa) van de Haar.

A Tale of Two Tongues

Wie aan de Nederlandse cultuur denkt, denkt aan het Nederlands. Toen in de tweede helft van de zestiende eeuw discussies opkwamen over een standaardtaal, werd echter ook het Frans veel gebruikt. Het lezen en schrijven van Franstalige teksten was erg gebruikelijk en veel cultureel actieve personen waren vaardig in ten minste Nederlands en Frans . De Franse taal is tot dusver niet beschouwd als een fundamenteel onderdeel van het cultureel erfgoed van de vroegere Zeventien Provinciën. De Franstalige literaire productie in de regio heeft noch in de Franse noch in de Nederlandse literatuurgeschiedenis veel aandacht gekregen. In het onderzoeksproject A Tale of Two Tongues wordt een nieuw model voorgesteld van het culturele, met name literaire, leven in de vroegmoderne Nederlanden dat recht doet aan de veeltalige situatie en een nieuwe verklaring biedt voor de oorsprong van de taalkwestie. Het model zal getest worden aan de hand van het leven en werk van vier ideaal-typische exponenten van deze hybriditeit: Philips van Marnix van Sint Aldegonde (1540-1590), Lucas d’Heere (c. 1534-1584), Peeter Heyns (1537-1598) en Jan van der Noot (c. 1539-1595).

Over NWO Promoties in de geesteswetenschappen

Promoties in de geesteswetenschappen biedt getalenteerde onderzoekers een betaalde promotieplaats. Het programma heeft als doel om onderzoekstalent de kans te geven om te promoveren en door te stromen naar wetenschappelijke staffuncties.

Meer informatie

www.nwo.nl

Prof.dr. B.A.M. (Bart) Ramakers

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...